Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джанг Тянлянг, Epoch Times

Превратът в китайската компартия може да е планиран преди години

Партийци, опитващи се да избегнат отговорност за геноцид, имат всички причини да искат преврат

Джоу Йонгканг (вляво), секретар на Централния политически и правен комитет на китайската комунистическа партия, през 2007 г., и Бо Шилай през март 2011 г. (от ляво надясно: Teh Eng Koon/AFP/Getty Images, Feng Li/Getty Images)

Коментар

Насред разразилата се политическа буря във висшите ешелони на властта в Китай, конспирацията около предполагаемия опит за преврат, извършен от Бо Шилай (Bo Xilai) и влиятелния шеф на тайните служби Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), се задълбочава. Двамата са свързани с бившия партиен лидер Джянг Земин (Jiang Zemin) и се предполага, че може да са замислили свалянето на президента Ху и премиера Уен още преди четири години. 

Бо Шилай, бившият партиен лидер в град Чонгчинг (Chongqing), беше уволнен на 15 март и отстранен от постовете си в Централния комитет и в Политбюро на Kитайската комунистическа партия (ККП) на 10 април, по подозрение в сериозни „дисциплинарни нарушения”. Влиятелният съюзник на Бо, Джоу Йонгканг - един от деветимата управляващи Китай и единствен член на Постоянния комитет на Политбюро на ККП, дръзнал да се се опълчи срещу отстраняването на Бо, е център на вниманието от месец насам.

Предположението, че Бо Шилай и Джоу Йонгканг са съзаклятничили с цел да свалят от власт сегашните лидери на ККП, както и следващите, след като Ху предаде поста си, не е твърде преувеличено.

Националният репортер по сигурността Бил Герц цитира високопоставен служител в САЩ, според когото Уанг Лиджун, бившият полицейски шеф в Чонгчинг, който поиска убежище в американското консулство в Ченгду на 6 февруари, е докладвал за конспирация между Бо и Джоу, целяща осуетяване на гладкото предаване на властта от сегашния партиен лидер Ху Джинтао на Ши Джинпинг (Xi Jinping).

За повечето хора е лесно да повярват, че Бо Шилай може да е участвал в планирането на преврат, тъй като той никога не е крил амбициите си и е стигал до крайности в опитите си да спечели място в Постоянния комитет, дори целейки се в председателския пост.

Но мнозина не могат да разберат защо Джоу Йонгканг би искал преврат. Джоу е вече член на Постоянния комитет, а Ху Джинтао е смятан за слаб и неспособен лидер. По такъв начин Джоу може да прави каквото пожелае. Той е глава на националния апарат за сигурност и на Политическия и правен комитет, и така има властта да мобилизира 1 милион паравоенни полицаи за потушаване на масови безредици. Джоу разполага с годишен бюджет от 700 милиарда юана (162 милиарда лева) за „поддържане на стабилността”.

Тогава защо Джоу би застанал срещу позицията на останалите членове на Политбюро, би изложил своите интереси и тези на семейството си на риск и би въстанал срещу Ши Джинпинг, само за да предпази Бо Шилай?

Кървави ръце

Причината е проста: срещу Джоу Йонгканг, Бо Шилай и още няколко висши партийци има заведени съдебни дела за изтезания и геноцид, заради участието им в преследването на духовната група Фалун Гонг в Китай. Те принадлежат на кликата, която симпатизантите на Фалун Гонг наричат „кървави ръце”. С цел да избегнат понасяне на съдебна отговорност, тези партийци трябва да се опълчат срещу Ху и Уен; те нямат друг избор.

Ху Джинтао и Уен Джябао винаги са били срещу преследването на Фалун Гонг.

Лиу Джинг (Liu Jing), бивш заместник-шеф на Управление 610 – извънсъдебен орган, създаден с цел „елиминиране” на Фалун Гонг – споделил по време на партиен банкет през 2001 г., че в ККП има два лагера по отношение на въпроса с Фалун Гонг. За това Epoch Times съобщи на 9 април 2012 г.

Според Лиу по време на среща за планиране на репресиите срещу Фалун Гонг през 2001 г. бившият партиен лидер Джянг Земин заявил, че резултатите от кампанията не били задоволителни. Затова поискал сформирането на подразделения на Управление 610 във всички бюра на тайните служби из цялата страна. 

Ху Джинтао възразил, казвайки: „Сформирането на клонове на Управление 610 изисква значителен брой служители и [огромен] бюджет.”

Според Лиу Джянг се разярил и отвърнал: „Ти ще вземеш властта, а ми говориш за персонал и бюджет?” По думите на Лиу Ху останал безмълвен при тези думи.

Симпатизанти на Фалун Гонг приписват отговорността за репресиите срещу духовната група на китайски партийни служители, изцапали ръцете си с кръвта на невинни хора. Те правят ясно разграничение между групата на „кървавите ръце” и останалите партийци. 

Например когато Уен Джябао е на посещение в чужбина, поддръжници на Фалун Гонг го приветстват за „добре дошъл” с банери, протестиращи срещу преследването. Същото се случва и при посещения на Ху Джинтао зад граница. Но когато става въпрос за Джянг Земин и Джоу Йонгканг, банерите призовават двамата да бъдат изправени на съд.

Фактът, че Ху и Уен не са подкрепяли публично преследването на Фалун Гонг от 2003 г. насам, е достатъчен, за да ядоса Джянг Земин. Това означава, че Ху и Уен са оставили вратичка за спиране на репресиите и привличане на хората на своя страна в бъдеще. Тъй като това трябва да бъде предшествано от изправянето на съд на Джянг Земин и Джоу Йонгканг, Джянг може да е решил да отстрани Ху и Уен още през 2003 г.

Опит за покушение

Хонконгското списание Trend публикува специален репортаж на 15 ноември 2006 г., според който докато Ху инспектирал участък в Жълто море през същата година, два бомбардировача открили огън по него и убили петима военноморски служители. Ху се отървал на косъм. Трябвало да лети за Юннан (Yunnan) и не се върнал в Пекин до следващата седмица, разказва репортажът. Впоследствие били уволнени няколко високопоставени служители на военноморския флот. Някои коментатори са убедени, че това е бил опит на Джянг Земин да отстрани Ху.

През 2007 г., малко преди 17-ия Национален конгрес, тръгнаха слухове, че Уен Джябао ще подаде оставка. По това време той беше на посещение в Москва, но обяви публично, че ще „продължи да заема поста си”. 

Тези инциденти предполагат, че Ху Джинтао и Джянг Земин водят дългогодишна битка.

Битка на живот и смърт

Съдейки по неотдавнашните разкрития на Бил Герц, конспирацията между Бо Шилай и Джоу Йонгканг за предполагаем преврат е била за тяхна собствена защита. Битката между „кървавите ръце” и сравнително по-чистите партийци е въпрос на живот и смърт.

Ето защо е вероятно Ху Джинтао и Уен Джябао да влязат в конфронтация с „кървавите ръце”, представени от Джянг Земин и Джоу Йонгканг, преди 18-ия Национален конгрес.

Тази критична битка ще достигне своя връх, когато срещу Бо Шилай бъдат повдигнати съдебни обвинения. Тъй като тя ще доведе до разместване на пластовете във върхушката на китайската компартия по време на 18-ия Национален конгрес, в двата лагера кипи трескава подготовка. Спокойното наблюдение на действието остава само за зрителите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!