Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Китайският Интернет вече позволява търсенето за "събиране [на органи] на живо"

Скрийншот на първия резултат в списъка на Baidu, главната китайска търсачка, при търсене на термините "Уанг Лиджун събиране на живо"
Скрийншот на първия резултат в списъка на Baidu, главната китайска търсачка, при търсене на термините "Уанг Лиджун събиране на живо". (Epoch Times)

В последния пристъп на странности в пословично строгия с цензурата си китайски Интернет, търсенето по термини, свързани със събирането на органи на живо, бе наскоро отблокирано по няколко големи китайски Интернет портала...


Термините "събиране на живо", "кървава реколта" и "Уанг Лиджун събиране [на органи] на живо" бяха наскоро разрешени на Sina Weibo, най-популярната микроблогова платформа, и Baidu, най-популярната търсачка. Някои от термините все още можеха да се търсят на 26 март в 7:00 ч сутринта българско време.

Тези думи са редовно свързвани с отстраняването на органи от живи затворници на съвестта и най-вече от практикуващите Фалун Гонг. Фалун Гонг е китайска медитативна практика, преследвана в континентален Китай от 1999 г. насам по заповед на бившия лидер на китайския комунистически режим Джянг Земин. След 1999 г. китайските държавни медии често разпространяват злостна пропаганда по темата, докато всички други официално неразрешени гледища са строго контролирани.

Първият забелязан случай на отблокиране е вечерта на 23 март пекинско време, по същото време серия от други сродни термини също позволиха успешно търсене.

От сутринта на 26 март 7:00 часа българско време бе възможно да се търси "Уанг Лиджун събиране [на органи] на живо" на Baidu и да се намери като първия резултат на електронен бюлетин, излагащ подробно твърденията за отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг и участието на Уанг Лиджун в събирането на органи. (Необичайно за сайта, който изглежда като обикновена публикация на бюлетинно табло, публикацията нито може да се архивира от webcitation.org нито да се съхранява в кеша на Google. Снимки от него са запазени в изследователските бележки, използвани за тази статия.)

Доказателства изнесени по-рано от Epoch Times предполагат, че Уанг Лиджун, бивш полицейски шеф на Чонгчин, чийто опит за дезертиране в американското консулство в началото на февруари започна настоящата политическа буря, е участвал в събирането на органи на живо.

Страницата, която сега е на разположение в китайския Интернет,  изглежда почти да възпроизвежда съдържание от доклад на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг , (изследователска група), с английски букви, заместващи някои от китайските йероглифи в доклада. Според Web Site Pulse , този сайт е бил достъпен от Шанхай сутринта на 26 март местно време.

Интензивно неестественият характер на сценария не убягна на китайските нетизени. На Tencent Weibo потребител  Джанг Джен от провинция Анхуей пише: "Търсете за "Уанг Лиджун събиране на живо" на Baidu, и това което ще видите е шокиращо и изумително. Weibo приятели, търсете бързо."

Подобни търсения се сблъскаха със същата странност, с възможността името на изследователската група "Световна организация за разследване преследването на Фалун Гонг", да бъде намерено в резултатите на Baidu. Въпреки, че сутринта на 26 март пекинско време търсенето на Baidu бе отново блокирано.

Други резултати на услугата Baidu Tieba, подобна на Yahoo! Answers, спомена новините, но по-късно те бяха изтрити. 

Един от резултатите при търсене на термина на Baidu бе новинарска статия за това, че Конгресът на САЩ ще разследва "инцидента с Уанг Лиджун". Според Web Site Pulse, тест на 26 март сутринта българско време показва, че този сайт не е бил блокирана в Китай.

Не е ясно какво се случва с блокирането и отблокирането. Все още не е възможно просто да се търси "Фалун Гонг" или "4 юни" на Baidu и да се получат резултати, които не са изпълнени с официалната пропаганда. Такива търсения са забранени изцяло на Sina Weibo. Слух на Baidu твърди, че 7000 термина неотдавна са били отблокирани; не е предоставен авторитетен източник и твърдението е невъзможно да се провери.

Но това, че става нещо странно и безпрецедентно, е във въздуха. На 23 март Epoch Times съобщи, че Чен Куиде, редактор на китайския сайт "Китай в перспектива" и бивш директор на инициативата Princeton China Initiative, заяви в интервю, че търсенето за Фалун Гонг може да е било отблокирано като част от продължаващата борба за власт на пропадащата фракция на Джянг. Тя включва Бо Шилай, загубил поста си при последните политически промени, и Джоу Йонгканг, глава на почти всички правоприлагащи органи в Китай, и е срещу сегашното ръководство на Ху Джинтао и Уен Джябао.  

Потребител от Шиамен, провинция Фуджиан, писа по повод наскорошото необичайно разхлабване на цензурата: "Ще има големи промени в бъдеще! Учудващо, човек може да търси "Кървава реколта" на Baidu. Ако написаното там е истина, това е престъпление срещу човечеството. Вие знаете към кого е насочено острието."

Подробна информация за оригиналните източници е на разположение.

С изследване на Ариел Тиен

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!