Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Феномен в китайското кибер пространство

Борбите за власт се изнасят онлайн, отблокират се табу-сайтове

Нещо странно става в китайския интернет. Нормално политически чувствителни термини сега дават резултати до табу-сайтове, блокирани от китайската цензура само до преди дни. Някой от тези „прозорци“ на свободен интернет се затвориха бързо, но наблюдатели смятат, че феноменът е показателен за изострянето на вътрешните борби в Китайската комунистическа партия (ККП), които вече се изнасят в кибер пространството…


Най-забележими са резултатите от търсенето на термини за кръвопролитията на Тянанмън от 4 юни 1989 и за преследваната от ККП медитативна практика Фалун Гонг. И за двете е отговорен бившия лидер на ККП Джянг Земин, който оглавява едната от двете воюващи фракции в ККП. Другата е тази на настоящия премиер Уен Джябао, който е подкрепян от лидера Ху Джинтао.

На 21 март терминът „4 юни“ бе временно отблокиран в главната китайска интернет търсачка Baidu. Показваните при търсене резултати говореха за опитите на Уен Джябао да реабилитира това събитие. Бяха достъпни редица сайтове по темата, както и сайтове с информация за Фалун Гонг за период от време.

На това се гледа като на опит да се помогне на Уен. „Достъпът на информация за 4 юни може да помогне на Уен“, каза Чен Куиде, редактор на влиятелния сред китайските интелектуалци уебсайт China In Perspective. „Той иска да е на страната на хората, на страната на доброто“, смята Чен.

Три други отблокрани термина са Шен Юн (Shen Yun), Джуан Фалун (Zhuan Falun) и Да Джи Юен (Epoch Times). Всички те са силно цензурирани в Китай.

Търсенето на Шен Юн (базирана в Ню Йорк група за сценични изкуства) не бе цензурирано на 21 март на двете най-големи китайски търсачки Weibo and Baidu. Официалната уебстраница  shenyun.us бе все още достъпна на 23 март в Шанхай, твърдят от Website Pulse, компания, тестваща достъпа до уебсайтове зад Файъруол  (китайската интернет цензура).      

Бил Шя, директор на Dynamic Internet Technology смята, че това не може да е случайно. „Някой трябва да прави нещо извънредно…или на техническо, или на директорско ниво“, смята той.

Уебсайтът с главния текст на Фалун Гонг, „Джуан Фалун“, се появяваше в първите резултати на Baidu на 21 март. На следващия ден отново бе цензуриран и заместен с пропагандни материали на ККП.

Чен Куиде смята, че това е доказателство за дестабилизиране на властта в двете враждуващи фракции, тъй като Джянг Земин е инициаторът и главният поддръжник на преследването на Фалун Гонг.

Друг отблокиран термин за Фалун Гонг бе „Фалшив огън“ (False Fire), документален филм за медитативната практика. Филмът разобличава инсценираният от ККП под ръководството на Джян Земин инцидент на самозапалване на практикуващи Фалун Гонг на пл. Тянанмън, с цел опетняване на практиката.   

Отблокирането на тези специфични термини може да се тълкува като предупреждение за изваждане на престъпления на ключови фигури във фракциите на ККП, в изострящата се борба за власт в навечерието на нейния 18 конгрес, където ще станат известни новите лидери на ККП и съответно Китай.   

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!