Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държавният съвет на Китай нарежда медиите да разводнят случая с изнасилената сервитьорка

Wu Weilin (Epoch Times)

На китайските медии е било наредено да се отдръпнат от отразяване на случая с китайската сервитьорка, тъй като набирал популярност и хората изразявали симпатии към нея.

Историята на сервитьорката Денг Юджиао (Deng Yujiao), от провинция Хубей (Hubei), въвличаща трима служители от Китайска комунистическа партия, един от които прободен с нож от Денг заради предприети сексуални действия,привлича все повече внимание и съчувствие от обществеността в Китай.

Първоначално медиите отразяват случая с Денг и са в защита на нейните действия. Почти всички китайски медии, включително централната осведомителна агенция Шинхуа (Xinhua) , заемат нейната страна, а убитият комунистически служител не получава много съчувствие.

Защитата от Шинхуа и обвиненията срещу тримата служители са почти безпрецедентни. Последният път, когато официалните китайски медии са имали различно становище от режима е било само за кратко и преди 20 години, когато са отразявали кръвопролитията на площад Тянанмън.

На 22-и май Интернет-бюрото за информация на Държавния съвет е изпратило спешна заповед до всички главни новинарски Интернет мрежи в Китай. Бюрото е наредило да се поставят ограничения при отразяване на случая с Денг. Отделът за пропаганда към партийния комитета в провинция Хубей също е наредил на медиите в провинцията да ограничават репортажите около този случай.  

Част от заповедта на Държавния съвет гласи: „всички свързани с това теми и документи не могат да бъдат на първа страница или да се считат за важни новини”; „разводнявайте я и я преработвайте като обикновена новина”; „новинарските източници трябва да бъдат стриктно ограничавани и не трябва да копират статии извън

разрешените източници”; и „количеството на мнения, които могат да бъдат публикувани след такива статии, трябва да бъдат ограничавани и мненията трябва да бъдат преглеждани преди да се публикуват онлайн”.

След като Денг се обажда на полицията и докладва за атаката срещу нея, полицията я задържа. След задържането й полицията докладва, че тя е била „депресирана” и я поставят в заведение за душевноболни. Според медийните репортажи в Китай, съобщението, че Денг има психични проблеми, са неверни.

Полицията се опитала също така да отрече, че е имало изнасилване. Бюрото за обществена сигурност в Бадонг (Badong) обявило, че Денг е била само повалена и притисната. Но според репортажи на ежедневниците Nanfang Daily и Guangzhou Daily, това не е, което е станало. Денг е казала на своите двама адвокати, че е била изнасилена.   

След като напуснали центъра за задържане, където е Денг в момента, адвокатите описали случая като жесток, „Тя ми предостави детайлите по нападението и доказателствата са достатъчни, за да бъдат осъдени служителите за изнасилване”, казва единият от тях. Според него полицията прави значителни грешки при събиране на доказателствата.

Nanfang Daily цитира адвоката на Денг: „Полицията не е събирала доказателства до 22 май, 11 дни след инцидента. На 22 май полицията е прибрала бельото на Денг като доказателство, след като майката на Денг е изпрала всичките й дрехи с изключение на сутиена. В деня, когато майка й е изпрала дрехите, на 21 май, адвокатът се среща за пръв път с Денг. Всички доказателства са най-вероятно унищожени.”

Според медийния репортаж, преди майката на Денг да изпере дрехите й, е получила телефонно обаждане от Тан Джинг (Tan Jing), директор на полицейския участък в Йесангуан (Yesanguan), и се е срещнала с него.

На 23 май, Пресофисът в област Бадног е направил изявления, в което се казва, че Денг не е била изнасилена, и че майката на Денг се е отказала от адвокатите на Денг.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!