Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прободен с нож управник насочва вниманието към корупцията в ККП

(фото: chinasmack.com) Денг Юджиао (Deng Yujiao), 21- годишна сервитьорка от област Бадонг (Badong), провинция Хубей (Hubei), Китай, пробола с нож местен управник, затова, че предприел сексуални действия след като тя отхвърлила предложенията му.

Денг Юджиао (DengYujiao), сервитьорка от област Бадонг (Badong), провинция Хубей (Hubei), Китай, пробола с нож местен управник, затова, че предприел сексуални действия след като тя отхвърлила предложенията му. Случаят привлече значително внимание в китайските блогове, където много коментари са в защита на китайската сервитьорка.

Според новинарски портал, подържан от правителството, трима местни държавници потърсили незаконно забавление, след като яли и пили в близък ресторант. Денг Гуида (Deng Guida), директор на Отдела за реклами към местното кметство, поискал "специални услуги" от сервитьорката Денг Юджиао, но тя отказала.

Директорът ударил сервитьорката по главата с пачка пари и казал: „Да не би да се съмняваш, че нямаме достатъчно пари (за специалната услуга)”. След което я хвърлил върху дивана. Тя се опитала да се освободи от него, но като не успяла, го намушкала няколко пъти с нож за плодове. Денг Гуида починал по пътя за болницата.

Много китайски блогъри изразиха съчувствие и подкрепа на сервитьорката, обосновавайки се, че тя е упражнила своето право на самозащита и не трябва да бъде обвинявана в извършване на престъпление.

Някои блогъри дори гледат на нея като на героиня, помагаща да се изкорени проблема с корумпираните служители. Статии в китайски уебсайтове споменават, че ножът на сервитьорката е уцелил слабото място на служителите на Китайската комунистическа партия – липсата на морални ценности. 

Хао Джинсонг (Hao Jinsong), директор на Центъра за юридическо съдействие в Пекин, смята, че случаят е отражение на един всеобщ социален проблем в Китай. Обикновените хора са потискани от корумпирания режим дълго време. Изригването на техния гняв може лесно да доведе до агресивни действия като станалото в случая.

Режимът на Китайската комунистическа партия е известен със своя проблем с корупцията. Дори според официални китайски доклади на зам. председателя на Постоянния комитет на Народния конгрес, на членове на Политбюро на ККП и на други висши държавници, както и на служители на ККП на провинциални, общински, областни, районни и общински нива, случаите на подкупничество, на продадени официални

постове и на поддържане на държанки, никога не са спирали.

Въпреки че много служители са били наказвани, проблемът не може да бъде решен из основи, поради липсата на независима правна система, както и поради еднопартийната диктатура без надзор от стана на медиите.

Хао предполага, че случаи, провокиращи обществени скандали като този инцидент могат да бъдат използвани от властите, за да отклонят вниманието то предстоящата 20-а годишнина от кръвопролитията на пл. Тянанмън на 4 юни.

Всъщност случаи като въпросния изваждат на показ ситуацията, в която голямата корупция сред служителите на Китайската комунистическа партия провокира сериозна враждебност у обикновените китайски граждани.   

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!