65 000 българи получават под минималната пенсия от 250 лева, разкри директор "Пенсии" в НОИ... за да има за ЧЕКМЕДЖЕТА на комунетата

Бойко Борисов - един от най-младите комунисти в България (член на БКП още на 18-годишна възраст), комсомолски секретар и член на БКП, майор от УБО, отгледан от полковник от МВР, напуснал системата на МВР в зората на 90-те години, за да остане партиец

Бойко Борисов :–: Дългогодишен член на БКП :–: Необикновенните приключения на един мутро-комунист

Борисов в Топ 80 на най-богатите в света? Как ще харчат гепените милиарди - това им е проблем

„Ди велт” разкости Бойко: Олигарси и политици крадат милиарди от еврофондовете на България

Минималната пенсия е 250 лева, но се оказва, че има 65 000 българи, които получават сума по-ниска от нея. Това изненадващо разкри Любомира Язаджиева, директор „Пенсии“ в Националният осигурителен институт пред Българското национално радио.

Темата за внъзнагражденията бе основна в предаването "Хоризонт до обед“. Повод за думите й бе сигнал на слушателка на БНР от малък град, която получава пенсия за осигурителен стаж и възраст, която е по-малка от минималната и не става дума за социална или инвалидна пенсия. В момента тя получава 239 лева за 25 години трудов стаж. „Влязох в годините за пенсиониране. Имам си стаж като медицинска сестра. Това си е пенсия, нормална, за стаж“, разказа жената пред „Хоризонт“. Тя не може да си обясни как е възможно това, след като се обявява, че минималната пенсия е 250 лева. „Когато обявиха, че пенсията ще стане 250 лева, минималната, аз получавах 220. За мен това означаваше, че всички пенсии ще станат 250. Сега, след като пледират, че догодина 300 лева ще стане минималната пенсия, аз мога ли да очаквам, че моята ще стане 300 лева“, пита възрастната жена, която се чувства унизена и ядосана. „Искам да задам въпроса как е възможно минималната пенсия в момента да е под линията на бедност – бел. ред.в България?", попита тя

Малко над 65 хиляди души попадат в категорията лица, които получават трудови или нетрудови пенсии под 250 лева, става ясно от думите на Любомира Язаджиева. "Това са пенсии, които се отпускат при малко по-висока възраст на лицата, но при по-нисък изискуем минимален осигурителен стаж –15 години действителен осигурителен стаж. Размерът на тези пенсии се определя като 85% от масовия, основен минимален размер на пенсиите. „Това означава, че за втората половина на 2020 година той е около 212 лева. При повишаване на основния минимален размер на този вид пенсии ще достигне 255 от 1 януари“, каза Язаджиева.

НОИ изплаща и пенсии, несвързани с трудова дейност. Сред тях са социалната пенсия за старост, социалната пенсия за инвалидност, гражданско-инвалидните, военно-инвалидните пенсии.

„При тях не можем да говорим за минимален размер. Те се изплащат във фиксиран размер, който се определя като процент от социалната пенсия за старост. Размерът на социалната пенсия за старост влиза в сила обикновено около 1 юли, едновременно с ежегодното осъвременяване на пенсиите“, уточни Язаджиева.

„НОИ е обвиняван във всички възможни земни грехове. НОИ не може да бъде обвиняван само в едно – в неточност или неточно изпълнение на закона“, коментира финансистът Любомир Христов, който е бил съветник на изпълнителния директор на Световната банка и главен икономист и член на Управителния съвет на БНБ. Според Христов има законодателно обусловени и заложени неясноти. 

Цялата ни пенсионна система е основана на подвеждане и заблуда, твърди още Любомир Христов. Той смята, че над 2 милиона души, ако не прехвърлят осигуряването си само в НОИ, ще получават две пенсии, които са по-малко от една. „Тоест те ще загубят живи, реални пари, на които имат право.“

„В Кодекса за социално осигуряване има членове, раздели и части от кодекса, които, все едно аз да лепна етикета „Троянска сливова“ върху компот с джанки и да ви продавам компота от джанки за „Троянска сливова“.

Любомир Христов оспорва формулировката „допълнително задължително пенсионно осигуряване“.

„Не е задължително. От 2015 година всеки може да се откаже от осигуряване в пенсионен фонд. Задължително за мен е да спра на червен светофар на пътя и няма ляво, няма дясно. Не мога да избера да не спра. А тук можете да изберете да не се осигурявате“, коментира финансистът пред БНР. 

Осигуряването в пенсионни фондове и в държавното обществено осигуряване в НОИ са алтернативи и то изключващи се, подчерта Любомир Христов. „Тоест вие една четвърт от вашата осигурителна вноска можете да я внесете или в ДОО, или в пенсионен фонд, но не и на двете места едновременно.“

Въпросът е може ли пенсията от УПФ да компенсира намалената държавна пенсия за човек, който се е осигурявал в УПФ - 40 години за мъжете, 37 години за жените, обобщи Христов. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://petel.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!