Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Убиха руски адвокат, разследващ защо се възпрепятства дейността на Фалун Гонг в Русия

Станислав Маркелов, руски адвокат, специализиращ в трудни съдебни дела и поел ангажимента да разследва защо в Русия се възпрепятстват обществените мероприятия на медитативната практика Фалун Гонг, преследвана от комунистическия режим на Китай. На 19 януари 2009 г. е застрелян около 15 ч. на ул. Пречистенка, в центъра на Москва.

На 19 януари посред бял ден в Москва бе застрелян адвоката Станислав Маркелов, специализиращ в трудни съдебни дела и поел ангажимента да разследва защо в Русия се възпрепятстват обществените мероприятия на медитативната практика Фалун Гонг, преследвана от комунистическия режим на Китай . 

През лятото на 2008 г. Центърът за физическо и духовно здраве „Фалун Дафа” в Москва сключва договор с адвоката Станислав Маркелов за подаване на жалба срещу действията на московски служители, които създават пречки за полагащите се по закон открити публични мероприятия на руски практикуващи Фалун Гонг.

По данни на представителите на Фалун Дафа (Фалун Гонг) в Русия, столичните власти нееднократно отказвали на техните молби за провеждане на дейности, позовавайки се на член 8 от „Договора за добросъседство, дружба и сътрудничество между Руската Федерация и Китайската Народна Република”.

В последните месеци това поведение се превърнало в произвол, поради което се наложило отлагане на разследването. Едва миналата седмица Станислав Маркелов се съгласил да подготви жалба, която да бъде представена пред Европейския съд по правата на човека.

Неотдавна (на 23 декември) сайтът на руското министерство на правосъдието включи в своя обновен „Федерален списък на екстремистките материали” четири издания с информация за Фалун Гонг (на руски език), определени като екстремистки с решение на Първомайския районен съд в Краснодар от 26 август 2008 г.

Сред тези четири издания са брошура, посветена на провеждането на глобалната инициатива „Щафетен огън за човешки права ” и публикация на Дейвид Килгор (бивш държавен секретар по Азиатско-тихоокеанските въпроси и бивш главен прокурор на Канада) и Дейвид Матас (канадски адвокат по човешките права), известна като „Кървава реколта ” и предоставяща доказателства за събирането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай . Освен това в този списък е включен и основният текст на Фалун Гонг, „Джуан Фалун ”. На руски език тази книга е преведена и издадена

през 1998 г., като през 2000 г. е била проверена от експерти на министерството на образованието на РФ.

„За този процес те просто посочиха от книгата цитат, който няма нищо общо с политика” – каза председателят на московския център на Фалун Дафа, Иван Шкодюк – „Ние бяхме лишени от възможността да предоставим на съда материали, свидетелстващи за международното признание на Фалун Дафа и потвърждаващи репресиите срещу Фалун Гонг в Китай, както и съдържащи експертни заключения и изследвания относно положителното влияние на системата на Фалун Дафа върху нравствеността, физическото и психическото здраве на човека. Смятаме, че при такива доказателства твърдението на прокуратурата щеше да се срути като пясъчна кула”, се отбелязва в публикувано на 6 януари заявление на Центъра за физическо и духовно здраве „Фалун Дафа”.

„Нашите мирни призиви за справедливост са предизвиквали винаги безпокойство у Китайската комунистическа партия. Те се стараят с всякакви средства да ни пречат, оказвайки натиск върху структурите на руските власти” – каза практикуващата Фалун Гонг, Александра Ихинова, по време на състоялия се на 12 януари в Иркутск публичен протест срещу включването на книгата „Джуан Фалун” в списъка на екстремистката литература – „Ние подавахме съдебен иск срещу консула на КНР, г-н Хе Гуан, за това, че е разпространявал лъжи за практикуващите Фалун Гонг, и че е призовал за ограничаване на техните законни права. В света изгодата започва да играе все по-важна роля от нравствеността и справедливостта. Руските власти предприеха тази стъпка заради изгода.”

Адвокатът Станислав Маркелов е възнамерявал да се запознае след няколко дни с документация, касаеща книгата „Джуан Фалун”. От това го спира куршума на убиец, застрелял го посред бял ден – около 3 ч. на 19 януари – на ул. Пречистенка, в самия център на Москва.   

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!