Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дейвид Килгор посети България

Бившият главен прокурор на Канада посети България миналата седмица по покана на Български Хелзинкски Комитет. Той представи доклад относно насилственото отнемане на човешки органи в Китай. Г-н Килгор се срещна с Иван Иванов, депутат от Демократи за силна България, и с консула на Канада в България Левон Хампарцумян. Форумът на г-н Килгор бе посетен и отразен от различни български медии, включително Българска телеграфна агенция.

България стана една от страните, които бившият държавен секретар по Азиатско-тихоокеанските въпроси на Канада и бивш главен прокурор на страната Дейвид Килгор посети по покана на Български Хелзинкски Комитет, за да представи ‘Доклада върху обвиненията в отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай’, който е написал в съавторство с видния адвокат по човешките права и председател на Хелзинки Уоч – Канада, г-н Дейвид Матас. Независимият доклад е представен и е получил подкрепа в над 30 страни до момента, както и в Европейския парламент и ООН.

Докладът бе публикуван през юли 2006 г. и обновен през февруари 2007 г. поради открити нови доказателства. Разследването се базира на 33 вида различни доказателства, включително интервюта със свидетели, записи на телефонни разговори с китайски болници, данни за кръвни проби на задържани в лагери и затвори практикуващи медитативната практика Фалун Гонг, и др..

Г-н Килгор наблегна на факта, че Фалун Гонг се практикува в 78 държави по света, но само в Китай е забранен и се преследва. Според него, комунистическата пропагандна машина насажда и подстрекава омраза срещу Фалун Гонг не само сред обществеността в Китай, но и в други държави по света, което в развитите демократични общества е противозаконно.

Според председателя на Български Хелзинкски Комитет г-н Красимир Кънев, докладът е „много обезпокоителен и в него се говори за неща, които се практикуват от един добре познат в България режим – комунистическият, тоталитарният, който не търпи идеологическа съпротива на каквато и да е основа”.   

Бившият канадски политик сподели, че с г-н Матас са били също толкова ужасени да напишат този доклад, колкото са ужасени и хората, които го четат. Той призова обществеността и медиите да повдигнат този въпрос и да не оставят подобни нечовешки зверства, наречени в доклада „нова форма на зло”, да продължават да съществуват в 21 век.

14 представители на различни медии присъстваха на форума и зададоха въпроси към г-н Килгор. В електронни и печатни медии бе публикувана предварителна информация за представянето на доклада, както и информация от самия форум, включително в емисията на Българска телеграфна агенция от 2 април 2007 г..

Г-н Килгор се срещна с Иван Иванов, депутат от Демократи за силна България, който нееднократно вече подкрепя практикуващите Фалун Гонг в България, и тъй като не присъства на форума, написа специално становище, с което подкрепи разследването и апелира за спиране на репресиите от комунистическия режим в Китай.

Бившият канадски политик имаше среща и с почетния консул на Канада в България и шеф на „Булбанк” – Левон Хампарцумян.

Представителите на Външно министерство, които заявиха желание за среща, я отказаха в последния момент под претекст, че е изникнало нещо спешно в министерството.

Два дни преди пристигането на г-н Килгор в България от пресцентъра на БТА, където трябваше да се проведе пресконференцията на госта, отказаха ангажимента, посочвайки като мотив технически ремонтни работи, възникнали ненадейно.

По информация на bg.clearharmony.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!