Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Атаките се разгръщат глобално: Първо Ню Йорк сега Полша

Джанг Чиян (Zhang Qian) говори по време на Глобалната щафета на огъня за човешки права пред китайското посолство във Варшава, Полша

Джанг Чиян (Zhang Qian) говори по време на Глобалната щафета на огъня за човешки права пред китайското посолство във Варшава, Полша, на 4 юни 2008 г. (Cindy Drukier/Epoch Times)

Jan Jekielek, Epoch Times - Полша

Започналите преди три седмици хулигански атаки срещу Фалун Гонг практикуващи във Флашинг, Ню Йорк , чийто следи отведоха до китайското консулство , започнаха да се разпространяват в други части на света. С това се потвърждава изказаното от китайски държавници, че кампанията в Ню Йорк е просто експеримент за глобална кампания.

Миналата седмица в Полша бе осъществена атака, подобна на тези в китайския квартал Флашинг в Ню Йорк. Джанг Чиян (Zhang Qian), полска гражданка в продължение на 14 години, бе атакувана на пазар за продажби на едро близо да Варшава.

Всяка седмица за последната една година Джанг доставя вестникът Epoch Times (китайскоезичното издание) на пазара GD Wolka Kosowska, където много от собствениците на магазини са от китайски произход и повечето се познават. Там е добре известно, че тя е практикуваща Фалун Гонг.

Но в събота по обяд, когато Джанг отивала да оставя вестници, видяла непозната жена от китайски произход, която Джанг поздравила, когато се разминали. Сънародници на пазара казали, че тази жена се казва Лей У (Lei Wu).

Само миг по-късно Лей се приближила откъм гърба на Джанг, издърпала няколко вестника Epoch Times и ги накъсала на парчета. Когато посегнала за още, Джанг се опитала да ги предпази, при което Лей блъснала Джанг, ударила я с юмрук по гърба и си тръгнала. Въпреки, че ръката на Джанг била наранена при атаката, тя продължила да раздава вестници.

Около 2 часа по-късно възрастна китайка започнала да крещи на Джанг. Тя била

идентифицирана от хора на пазара като г-жа У Шияошия (Ms. Wu Xiaoxia), майка на Лей У.

Не след дълго се появила и самата Лей, която отново се опитала да атакува Джанг, но била спряна от майка си, когато Джанг извадила фотоапарат. В този момент Лей започнала да отправя заплахи за живота на Джанг.

След това търговци от пазара GD Wolka Kosowska идентифицирали Лей У като работеща за китайското посолство в Полша.

Три дни преди този инцидент Джанг говорила за човешките права в Китай по време на митинг по повод Глобалната щафета на огъня за човешки права пред китайското посолство, чиито персонал бил видян да записва речта й.

Търговци от пазара отбелязаха също така, че преди това Лей е ходила от бизнес на бизнес на пазара и е раздавала видеокасети относно станалите през март протести в Тибет, чието съдържание прокарвало линията на Китайската комунистическа партия.

Джанг е докладвала за своето нападение в местния полицейски участък Leszno Wola. Полицията разследва случая, както и видеокасетите на Лей, които се анализират за съдържание на насаждане на омраза.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!