Ето как Бойко Борисов участваше в кражба на банка! (РАЗКАЗ НА ОЧЕВИДЕЦ)

Бойко надига чаша в компанията на боса от СИК Румен Николов - Пашата. По това време Борисов е само охранител - като такъв участва и в аферата с МОБ „Св. Никола“

На кой се моли комунистът, като комунизма проповядва БУНТ ПРОТИВ БОГ – само Сатаната ще го чуе... и прибере

Бойко Методиев Борисов е един от най-младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Отгледалият го Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП, после БСП като не пропуска нито един от тях. Борисов още не си е върнал партийния червен билет. Тоест Борисов никога не е подавал заявление за напускане на БСП, така че във всеки един момент може да се върне там откъдето произхожда. Билета на БКП, още си стои във вътрешния джоб на сакото му! Отказал се е от червената идея само устно!

Бойко Борисов е бил агент на ДС (ДОКУМЕНТИ)

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Интригуваща история за ролята на Бойко Борисов с кражбата на цяла банка разказа журналистът Весела Йосифова на своя профил във фейсбук.

Случката обяснява как Международната ортодоксална банка „Св. Никола” попада в ръцете на Петя Славова, чиято кариера тръгва от продажба на шкембе чорба в кръчмата „Гюрлата” до гарата във Варна, за да стигне до собственик на трезора, който се преименува на ТБ „Инвестбанк”.

Ето пълния текст без редакторска намеса:

Вероятно много от Вас си задават въпроса как така, при присъствието на толкова много ДС кадри в ръководството на Международната ортодоксална банка „Св. Никола”, някаква си никому неизвестна Петя смила на кайма един добре стоящ в банковото пространство трезор.

Отговорът, според мен, е многопосочен и включва в себе си както субективни, така и обективни причини. Вече споменах за наивността на бохема-шеф на банката Цветан Начев. Вероятно към това трябва да прибавим и недостатъчната прозорливост и организиран отпор от самото начало от страна на автентичните акционери на банката.

Всички знаем, че тогава (а и сега) по-печелившият вариант е не да съдиш злосторника, а да го поставиш в положението той да се брани, въпреки че съдът на всички нива все пак отсъжда законосъобразно решение.

През 1997 г. кормилото на държавната власт минава в ръцете на ОДС. Правителството на Иван Костов обяви „война” на силовите групировки. Разпердушини застрахователните им дружества, които бяха облепили цялата държава с фирмените си лепенки. Справянето с комунистическото минало и осмислянето на последиците му за България и българите излязоха на преден план като част от несвършената работа на прехода към демокрация, пазарна икономика, гражданско общество и върховенство на закона.

Татяна Кристи: Боже, колко банално! 20 хил. лв. събират депутати от ГЕРБ, за да ги дари вожда им на манастир. Не може България да не е последно място по всички важни показатели в ЕС, след като премиер й е борисов

Закъснялата и непълно реализирана лустрация разпали споровете, както между управляващи и опозиция, така и в сините редици. Този политически период не предполагаше защита, дори и в името на закона на хора и фирмени субекти, с участието на кадри от ДС. Това се оказва решаващата секира върху Международна ортодоксална банка „Св. Никола”.

Точно по това време Петя Славова осъществява скандалния си кредит за покупката на винпром „Черноморско злато”. На заседание на УС на банката за необезпечения кредит Петя Славова и Митко Събев представят запис на заповед от „Юкос“ – ако „Феста“ не изплати кредита, петролната фирма го дължи. Така в сметката на „Юкос“ в банката тези пари автоматично са блокирани.

В това време, когато цялата нация е обнадеждена от управлението на ОДС, правителството на Костов организира странно съвещание на фирмите от нефтения бранш, на което се взема решение фирмите да изтеглят всичките си пари от МОБ „Св. Никола“, „защото тя е банката на ДС”. На банката й се налага да изплати огромната за това време сума от 35 млрд. лв., без помощ от БНБ.

Нещо повече – съгласувано с БНБ, заради кредита на Славова, варненският клон на банката временно е изключен от системата й, а сумата в размера на кредита е блокирана от сметката на „Юкос“ като гаранция, което допълнително усложнява финансовата стабилност на банката.

Но войната между нови и стари акционери в банката вече е започнала.

Новите, в лицето на Славова и Митко Събев , които не притежават повече от 5%, както е по Устав (това го запомнете, то е ключов момент, който е предпоставка за дълго продължилата битка между двата лагера), се опитват да овладеят банката.

За да махнат обаче Цветан Начев от поста изп. директор, не им достигат подписи на шефовете на надзора. Цветан Начев насрочва общо събрание през февруари 1998 г., за да се разрешат всички спорове. Но седмица преди това в банката влизат квестори на БНБ, повикани от Петя и Митко. С мотив – „спорове между големи акционери“. Мил пардон, но няма такова юридическо понятие, а уставът на дружеството изключва и понятието „мажоритарни акционери“ (вече Ви отбелязах уставното условие за 5-те процента дялово участие). И изобщо, спорове на акционери се решават на общо събрание и от съда, а не от БНБ.

Как и кой е уредил в банката да влязат квестори – можем само да гадаем. Зам.-шеф на БНБ по това време е Емилия Миланова, тя е и шеф на банковия надзор и доверен човек на Костов.

Така или иначе на лагера на Славова не му достигат два подписа в надзорния съвет, за да махнат Цветан Начев. Единствените подписали се са Любен Гоцев и Митко Събев (а трябват 4 подписа).

Следва поредният правов парадокс – квесторите на БНБ свикват общо събрание, на което акционери учредители не са допуснати и уволняват Цветан Начев. Учредителите обжалват решенията на това общо събрание в съда, печелят делото в СГС.

След още 2 години печелят и в Апелативния съд. А през 2002 г. печелят окончателно във ВКС. Остава в сила, че решението на това общо събрание е нищожно, в нарушение на закона и устава на акционерното дружество.

Но вече са минали четири години. Изобщо, факторът време в акционерните спорове на Петя Славова е съществено предимство в битката й за банката.

Събранието, свикано от квесторите през април 1998 г., е забележително с още нещо – охранява го лично Бойко Борисов, който персонално проверява на входа документите на част от акционерите.

По онова време Борисов е в охранителния бизнес, гравитира с познанствата си около СИК. Фирмите му „Ипон“ охраняват някои големи обекти, включително на сикаджии. На общото събрание, проведено в кино „Люмиер“, когато акционерите пристигат, виждат, че се охранява от едри руснаци (вероятно тогавашният съдружник на Митко Събев, руският млад олигарх Денис Ершов е помогнал).

Акционерите и днес споменават как самият Бойко Борисов е изисквал от тях на входа на залата да покажат документите си и да докажат, че са акционери. И лично е връщал някои от акционерите учредители, защото те представят акциите си, а квесторите (?) са поставили изискване да се допускат само акционери с вносна бележка (вносната бележка е документ, на базата на който се издава акция, а не обратното).

На много от акционерите учредители не са им изпратени покани, което е нарушение на закона. И Цветан Начев не получава покана.

Но най-голямото нарушение е друго. На това общо събрание дребният акционер „Юкос“, който е имал 5% от дружеството, както повелява Уставът (помните ли, че Ви обърнах внимание на това условие, залегнало още от самото учредяване на банката), изведнъж се явява като мажоритарен акционер с 25% от акциите.

Което си е 100-процентно грубо нарушение на действащия към онзи момент устав на дружеството, недопускащ акционер с повече от 5%. Но квесторите (?), още предишния ден са „легитимирали” в БНБ „Юкос“ като мажоритарен акционер.

Въпросните квестори на БНБ се казват Димитър Проданов и Димитър Димитров. След това общо събрание те стават изпълнителни директори на банката.

За комуниста бизнесмен, бизнесът значи далавера или по точно лъжа и кражба

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!