Буднаера-Епохалнивремена
Буднаера-Епохалнивремена: Новини и горещи теми от България и света
Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследствоspacer
Bulgarian Post 22.01.2008
Основните борсови индекси на световните борси продължават да падат вече втори ден

Фондовите борси по света отчитат рекорден спад

 

Спадът в стойностите на основните борсови индекси предизвика сериозни притеснения, че предстои глобална рецесия по целия свят. Според анализаторите причината е рецесията на американската икономика. Голяма част от тях изразяват притеснения, че мерките, предприети от американското правителство да се стимулира американската икономика, няма да бъдат достатъчни и рецесията ще се пренесе в световен мащаб.

Основните борсови индекси на световните борси продължават да падат. Лондонският основен индекс FTSE 100 е паднал с повече от 3%, което е най-големият спад от 11 септември  2001 г.

На азиатския пазар спадът буквално може да се определи като срив. Японският основен индекс Nikkei падна с 5,7%, като тази година той е спаднал с 18%. Това е най-големият спад от 1990 г. насам.

Освен всичко това, прогнозите на анализаторите не са никак успокояващи. Те предричат, че тенденцията на спад ще се запази и през следващите седмици. Въпросът е с колко.

Представители на Международния валутен фонд предупредиха пред BBC, че ситуацията е много сериозна и рецесията на американската икономика ще се отрази на всички страни по света.

Спадът на основните индекси вече дава отражение в много сфери. Цените на държавните облигации са се повишили значително. Причината е, че инвеститорите предпочитат да инвестират в авоари, които ще им гарантират минимални, но все пак сигурни печалби.

Същевременно цените на суровия петрол и метала са паднали поради очакванията, че забавеният икономически растеж в световен мащаб ще намали търсенето.

В България основните борсови индекси също падат

Индексът SOFIX се понижи с 9,41%, а BG40 със 7,29%. BGTR30 загуби 6.66%, най малък спад отбеляза BGREIT  с 1.71%.

Значителен спад отбелязват финансовите компании. Цената на акциите на “Евроинс” са паднали с 19%, а на “Първа инвестиционна банка” с близо 8%. Спадът при Централна кооперативна банка е с 14.56% Най-сериозен е спадът при “Булстрад”, който надминава 23%.

Акциите на “Монбат” и Химинпорт са паднали съответно с 12 и 13%.

Цената на Мостстрой АД. падна с 21.24% до 142.98 лв., при Холдинг Пътища АД – с 15.83% до 1 038 лв., а Трейс захуби 12.57% от капитализацията си до средна цена от 177.43 лв.

Петорл АД в момента също е на загуба. Цената на акция на компанията падна с 7.27% до 5.23 лв. Цената на книжата на Софарма АД и Каолин АД се понижи съптветно с 9% до 6.67 лв. и 7.64% до 13.41 лв.

Основната причина за спада е, че никой не купува акции, а всеки гледа да продава.

Анализаторите са категорични, че спадът се дължи на срива на международните финансови пазари, който продължава и днес.

Днес основният японски фондов индекс Nikkei 225, отразяващ котировките на акциите на 225-те водещи японски компании, се срина с 5,7% до 12,574.05 пункта при затварянето на Токийската фондова борса заради негативните перспективи за ръста на световната икономика, съобщава Bloomberg. По-широкият индекс Topix, отразяващ котировките на ценните книжа на всички, компании, търгувани в престижната първа секция на борсата също падна с 5,7% до 1,219.95 пункта.

Така двудневното снижение на Nikkei 225 достигна 9,3%, което е рекорден срив за последните 17 години и върна стойностите си от септември 2005 г. Сривът на Topix от последните 2 борсови сесии удари 9,1%, отбелязвайки най-голямото падане на двата японски индекса от 1990 г., което доведе до загуби за Токийската фондова борса в размер на 39,2 трилиона йени или $ 369 млрд. – сума, която е близо 2 пъти по-голяма от размера на анонсирания от президента на САЩ Джордж Буш финансовм план за стимулирането на американската икономика.

Всички фондови пазари в азиатския регион усетиха шамара от втория остър срив на котировките, отбелязва France Presse. В сутрешната търговия борсата в Токио загуби 4,4%, отбелязвайки най-големия си минимум от 27 месеца насам, по обед спада в Австралия бе 5,1%, а борсата в Хонгконг отвори със срив от 5,0%. Снижението на курса на акциите бе най-чувствително в континентален Китай и Тайван – индексът на борсата в Тайпе спадна със 6,5%, а на тази в Шанхай със 6,0%. Сеул отбеляза спадп в търговията 3,6%, а Сингапур – с 3,9%.

“В момента световните пазари са във верижна реакция от сривове на борсовите индекси. Освен ръста на цените на нефта, страхонвете, че икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия се мултиплицираха в опасения за стабилността на цялата световна икономика”, коментира втория пореден “черен” ден за борсите брокерът от Nikko Cordial Securities в Япония, Хироичи Ниши (Hiroichi Nishi).

Въпреки че вчера американските пазари останаха затворени заради почивния ден, фондовите борси в европа регистрираха най-големия си срив от атентатите от 11 септеври 2001 г., като най-големите пазари на Стария континент отбелязаха спад между 5,0% и 7,0%. Търговията на борсите във Франкфурт, Лондон и Париж приключи с рекорден спад от последните 6 години, снижавайки се съответно с 7,16%, 5,5% и 6,83%. Европейският индекс Dow Jones 600 в понеделник се срина с 5,7%, заради очакванията за забавяне темповете на развитие на световната икономика и увеличение на броя на фалитите на компании.

“Ситуацията е сериозна. Всички държави в света страдат от забавянето на растежа на американската икономика, като пораженията са най-тежки за развитите държави”, коментира президентът на Международния валутен фонд, Доминик Строс-Кан (Dominique Strauss-Kahn).

Последната инициатива на Джордж Буш за данъчното стимулиране на щатската икономика на обща стойност $ 150 млрд. се оказа недостатъчно за разсейването на опасенията на инвеститорите на фона на срива в щатската система за ипотечно финансиране, което може да предизвика задълбочаване на кризата.

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  

Последни публикации