Буднаера-Епохалнивремена
Буднаера-Епохалнивремена: Новини и горещи теми от България и света
Начало Всички новини

Специални теми:  Китай Фалун Гонг преследване Наследство от светлото минало

Още:
Събития Анализи Живот Открития Становища Бизнес Видео
Bulgarian Post 22.01.2008
Основните борсови индекси на световните борси продължават да падат вече втори ден

Фондовите борси по света отчитат рекорден спад

 
 

Спадът в стойностите на основните борсови индекси предизвика сериозни притеснения, че предстои глобална рецесия по целия свят. Според анализаторите причината е рецесията на американската икономика. Голяма част от тях изразяват притеснения, че мерките, предприети от американското правителство да се стимулира американската икономика, няма да бъдат достатъчни и рецесията ще се пренесе в световен мащаб.

Основните борсови индекси на световните борси продължават да падат. Лондонският основен индекс FTSE 100 е паднал с повече от 3%, което е най-големият спад от 11 септември  2001 г.

На азиатския пазар спадът буквално може да се определи като срив. Японският основен индекс Nikkei падна с 5,7%, като тази година той е спаднал с 18%. Това е най-големият спад от 1990 г. насам.

Освен всичко това, прогнозите на анализаторите не са никак успокояващи. Те предричат, че тенденцията на спад ще се запази и през следващите седмици. Въпросът е с колко.

Представители на Международния валутен фонд предупредиха пред BBC, че ситуацията е много сериозна и рецесията на американската икономика ще се отрази на всички страни по света.

Спадът на основните индекси вече дава отражение в много сфери. Цените на държавните облигации са се повишили значително. Причината е, че инвеститорите предпочитат да инвестират в авоари, които ще им гарантират минимални, но все пак сигурни печалби.

Същевременно цените на суровия петрол и метала са паднали поради очакванията, че забавеният икономически растеж в световен мащаб ще намали търсенето.

В България основните борсови индекси също падат

Индексът SOFIX се понижи с 9,41%, а BG40 със 7,29%. BGTR30 загуби 6.66%, най малък спад отбеляза BGREIT  с 1.71%.

Значителен спад отбелязват финансовите компании. Цената на акциите на “Евроинс” са паднали с 19%, а на “Първа инвестиционна банка” с близо 8%. Спадът при Централна кооперативна банка е с 14.56% Най-сериозен е спадът при “Булстрад”, който надминава 23%.

Акциите на “Монбат” и Химинпорт са паднали съответно с 12 и 13%.

Цената на Мостстрой АД. падна с 21.24% до 142.98 лв., при Холдинг Пътища АД – с 15.83% до 1 038 лв., а Трейс захуби 12.57% от капитализацията си до средна цена от 177.43 лв.

Петорл АД в момента също е на загуба. Цената на акция на компанията падна с 7.27% до 5.23 лв. Цената на книжата на Софарма АД и Каолин АД се понижи съптветно с 9% до 6.67 лв. и 7.64% до 13.41 лв.

Основната причина за спада е, че никой не купува акции, а всеки гледа да продава.

Анализаторите са категорични, че спадът се дължи на срива на международните финансови пазари, който продължава и днес.

Днес основният японски фондов индекс Nikkei 225, отразяващ котировките на акциите на 225-те водещи японски компании, се срина с 5,7% до 12,574.05 пункта при затварянето на Токийската фондова борса заради негативните перспективи за ръста на световната икономика, съобщава Bloomberg. По-широкият индекс Topix, отразяващ котировките на ценните книжа на всички, компании, търгувани в престижната първа секция на борсата също падна с 5,7% до 1,219.95 пункта.

Така двудневното снижение на Nikkei 225 достигна 9,3%, което е рекорден срив за последните 17 години и върна стойностите си от септември 2005 г. Сривът на Topix от последните 2 борсови сесии удари 9,1%, отбелязвайки най-голямото падане на двата японски индекса от 1990 г., което доведе до загуби за Токийската фондова борса в размер на 39,2 трилиона йени или $ 369 млрд. – сума, която е близо 2 пъти по-голяма от размера на анонсирания от президента на САЩ Джордж Буш финансовм план за стимулирането на американската икономика.

Всички фондови пазари в азиатския регион усетиха шамара от втория остър срив на котировките, отбелязва France Presse. В сутрешната търговия борсата в Токио загуби 4,4%, отбелязвайки най-големия си минимум от 27 месеца насам, по обед спада в Австралия бе 5,1%, а борсата в Хонгконг отвори със срив от 5,0%. Снижението на курса на акциите бе най-чувствително в континентален Китай и Тайван – индексът на борсата в Тайпе спадна със 6,5%, а на тази в Шанхай със 6,0%. Сеул отбеляза спадп в търговията 3,6%, а Сингапур – с 3,9%.

“В момента световните пазари са във верижна реакция от сривове на борсовите индекси. Освен ръста на цените на нефта, страхонвете, че икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия се мултиплицираха в опасения за стабилността на цялата световна икономика”, коментира втория пореден “черен” ден за борсите брокерът от Nikko Cordial Securities в Япония, Хироичи Ниши (Hiroichi Nishi).

Въпреки че вчера американските пазари останаха затворени заради почивния ден, фондовите борси в европа регистрираха най-големия си срив от атентатите от 11 септеври 2001 г., като най-големите пазари на Стария континент отбелязаха спад между 5,0% и 7,0%. Търговията на борсите във Франкфурт, Лондон и Париж приключи с рекорден спад от последните 6 години, снижавайки се съответно с 7,16%, 5,5% и 6,83%. Европейският индекс Dow Jones 600 в понеделник се срина с 5,7%, заради очакванията за забавяне темповете на развитие на световната икономика и увеличение на броя на фалитите на компании.

“Ситуацията е сериозна. Всички държави в света страдат от забавянето на растежа на американската икономика, като пораженията са най-тежки за развитите държави”, коментира президентът на Международния валутен фонд, Доминик Строс-Кан (Dominique Strauss-Kahn).

Последната инициатива на Джордж Буш за данъчното стимулиране на щатската икономика на обща стойност $ 150 млрд. се оказа недостатъчно за разсейването на опасенията на инвеститорите на фона на срива в щатската система за ипотечно финансиране, което може да предизвика задълбочаване на кризата.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от комунистическата партия

Осъдете комунизма и Вие...

Хората осъзнали злата същност на комунистическата партия, нейната отрицателна и пагубна роля в историята на човечеството, имат възможност да осъдят комунизма и отстранят от себе си комунистическото клеймо - Белегът на звяра [The Mark of the Beast]...

  

Последни публикации