Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американският посланик в България: Бъдещето пред България е светло!

Държави изтеглят златните си резерви от САЩ

Проект на САЩ за $1 млн. цели да направи птичия грип по-заразен въпреки съмненията, че подобни тестове доведоха до Ковид

„Гордея се, че САЩ са партньор и сътрудник на България за осигуряването на по-демократично бъдеще“, каза Кенет Мартен

Премиер да каже, че по негово време тайните служби продават наркотици в собствената му държава се случва веднъж на век

„Бъдещето пред България е светло! Това бъдеще, много скоро се надявам, ще се подобрява с присъединяването на България към Шенген и еврозоната“. Това каза посланикът на САЩ в България Кенет Мартен в реч посветена на 75 години от подписването на Северноатлантическия договор, 20 години членство в НАТО и 33 години Атлантически клуб в България.

В своята реч той припомни историята на създаването на НАТО. „Преди 75 години – на 4 април 1949 г. на среща във Вашингтон, лидерите на 12 държави заедно дадоха един тържествен обет да се защитават едни други и да защитават общите ценности. Днес тази клетва се препотвърди от 39 лидери“.

На 29 март бе отбелязан друг важен етап 20 години от присъединяването на България към НАТО. Тази година се навършват и 33 години от създаването на Атлантическия клуб в България.

България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО и на стратегически важния Черноморски регион, отбеляза посланик Мартен. Той изтъкна факта, България е допринесла за повишаване общата готовност на НАТО, както и за ключови мисии на Алианса като тези в Косово и Ирак.

„Основата цел на НАТО – отбрана и възпиране е също толкова важна сега, колкото и преди години при създаването на Алианса. Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна беше призив за пробуждане. Свободата и демокрацията не бива да бъдат приемани като даденост и заплахите съществуват реално“, категоричен е посланикът на САЩ в България.

Той не пропусна да обърне специално внимание и на членството на в Алианса на Финландия и Швеция. Те решиха да се присъединят към НАТО заради чадъра, който Алианса осигурява. Те направиха избора си на база чл. 5, а именно: нападение срещу една държава, означава нападение срещу всички.

„Гордея се, че САЩ са партньор и сътрудник на България за осигуряването на по-демократично бъдеще“, каза посланик Мартен.

Той отбеляза и добрите двустранни икономически отношения. Налице е двустранна търговия на стойност над 2 млрд. USD, десетки хиляди работни места, създадени от американски фирми, над 100 000 български студенти, които пътуват до САЩ по линия на лятната програма от 2000 г. досега. Над 260 млн. USD са предоставили САЩ през последните 6 години за модернизация на военните части на България.

Относно бъдещето, то най-важният момент в него е предстоящата среща на върха през юли във Вашингтон. Основната тема ще е „Да защитим бъдещето си“. НАТО целенасочено се адаптира, за да се изправи срещу заплахите на XXI век. От хибридната война, дезинформацията и злонамерената кибердейност до изменението на климата.

„Когато нашите лидери се съберат във Вашингтон, те ще говорят за това как можем да се подготвим за тези нови заплахи, а също и как да реагираме бързо и заедно при възникване на кризисни събития“, посочи посланик Мертен.

„Киберсигурността е сред най злободневните предизвикателства. Съществуват множество сигнали за пробиви на сигурността онлайн и това е плашещо. НАТО модернизира своя капацитет, за да се адаптираме към новите предизвикателства“, допълни той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американският посланик в България: Бъдещето пред България е светло! - Mediamall

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!