Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проект на САЩ за $1 млн. цели да направи птичия грип по-заразен въпреки съмненията, че подобни тестове доведоха до Ковид

Правителството на САЩ харчи 1 милион долара, за да финансира експерименти с птичия грип в сътрудничество с китайски и британски учени.

Изследването включва заразяване на патици и гъски с различни щамове на вируса, за да станат по-заразни, и изучаване на потенциала на вирусите да „прескачат на бозайници“, показват документи за проекта.

Той се финансира от Министерството на земеделието на САЩ и съвместни проучвания се провеждат в Джорджия,  Пекин в Китай и Единбург в Шотландия. Проектът е започнал през 2021 г. и трябва да продължи до 2026 г.

Проект на САЩ за $1 млн. цели да направи птичия грип по-заразенПроект на САЩ за $1 млн. цели да направи птичия грип по-заразен

Изследванията се провеждат,  въпреки че подобни експерименти с потенциално пандемични патогени бяха ограничени през 2022 г. заради нарастващите опасения, че такива проучвания може да са започнали  пандемията от Ковид. През 2019 г. САЩ финансираха подобно изследване, но на коронавируси, в китайската биолаборатория в Ухан. Първите случаи на Ковид бяха регистрирани именно в Ухан.

Документите показват, че финансирането на изследването на птичия вирус е започнало през април 2021 г. и е планирано да продължи до март 2026 г.

Конкретните вируси, с които изследователите ще работят, включват H5NX, H7N9 и H9N2.

Проучване от 2023 г. описва вирусите H5NX като „силно патогенни“ със способността да причиняват неврологични усложнения при хората.

Щамът H7N9 за първи път зарази хора и животни в Китай през март 2013 г. и Световната здравна организация заяви, че е повод за безпокойство, „защото повечето пациенти са се разболели тежко“.

Щамът H9N2 е открит при гълъби в Китай и въпреки че има по-ниска патогенност от другите щамове, той все още може да зарази хората.

Основните сътрудници по проекта са Югоизточната изследователска лаборатория за домашни птици на Министерството на земеделието на САЩ, Китайската академия на науките и Институтът „Рослин“ на Университета в Единбург.

Предвижда се различни аспекти на изследването да се проведат на множество места, включително изследователски центрове за домашни птици в Атина, Джорджия, в института „Рослин“ в Единбург  и в Китайската академия в Пекин.

Алън Родригес, говорител на министерството на земеделието, каза пред DailyMail, че финансирането, отпуснато за изследването, „се ангажира само за специфичните компоненти, извършени от нашия собствен екип, разположен в Атина, Джорджия, и по никакъв начин не допринася за изследването, провеждащo се в Обединеното кралство или Китай“.

Републиканският сенатор Джони Ернст публикува на сайта си писмо до Том Вилсак, министър на земеделието на САЩ, търсейки повече информация относно текущото финансиране на изследването.

В социалната мрежа X/Twitter конгресменът Бен Клин написа: Министърът на земеделието Вилсак заяви, че проектът с Китайската академия на науките „не е сътрудничество сам по себе си“, но уебсайтът на министерството на земеделието казва друго. Защо те все още работят с китайското правителство по рискови изследвания на вируси, когато това нарушава политиките на САЩ за безвъзмездни средства и изследвания за повишаване на функциите [на вируси], възпрепятстват разследването на произхода на Ковид и отказаха да споделят критични данни за изследванията на Ковид в САЩ в лабораторията в Ухан?“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Проект на САЩ за $1 млн. цели да направи птичия грип по-заразен въпреки съмненията, че подобни тестове доведоха до Ковид

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!