Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държави изтеглят златните си резерви от САЩ

Снимка: Pixabay

Федералният резерв на САЩ отказа да предостави информация за чуждестранните златни запаси в страната, съобщи Headline USA. Малко след като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл избегна въпросите на американски конгресмен относно чуждестранните златни резерви на Централната банка, той също така отказа да изпълни искане на Headline USA да получи тези данни по Закона за достъп до информация.

Липсата на прозрачност от страна на Федералния резерв идва на фона на съобщенията, че страните изнасят своето злато и други активи от САЩ в резултат на безпрецедентните санкции на Запада, наложени на Русия заради войната в Украйна. Според проучване на Invesco от 2023 г., „значителен процент“ от централните банки изразяват загриженост за това как САЩ и техните съюзници замразиха почти половината от 650 милиарда долара златни и валутни резерви на Русия.

Конгресменът Алекс Муни попита Пауъл по въпроса в писмо от декември, но председателят на Федералния резерв му отговори уклончиво едва миналия месец: Федералният резерв не притежава злато, а го държи като попечител за други субекти – факт, който конгресменът вероятно вече е знаел.

След уклончивия отговор на Пауъл Headline USA подаде искане по Закона за достъп до информация до Федералния резерв за това колко злато Банката на Федералния резерв на Ню Йорк в момента държи в своя трезор, както и данни за дела на собственост на централните банки/правителствени клиенти на банката в това злато. Искането е и за информация за златните запаси на Федералния резерв преди началото на войната между Русия в Украйна през февруари 2022 г. Последната ревизия, правена на златните запаси на САЩ в Норт Фокс, е през 1974 г. Оттогава няма информация да е правена такава ревизия вече половин век.

Федералният резерв обаче отхвърли искането по закона за достъп до информация в сряда.

„Служителите на Борда на Федералния резерв се консултираха със служители на Банката на Федералния резерв в Ню Йорк и бяха уведомени, че такива записи, ако съществуват, ще бъдат записи на банката и следователно не са предмет на искане по закона за достъп до информация до Федералния резерв“, се казва в изявлението.

Федералният резерв заявява, че такова искане трябва да се отнесе до Федералния резерв на Ню Йорк. Тази институция обаче не е обект на Закона за достъп до информация.

Американската медия Headline USA, отправила искането, обяви, че ще обжалва отказа за достъп до информация. Анализатори посочиха, че липсата на прозрачност на Федералния резерв задава въпроси.

„Те просто прехвърлят отговорността на Федералния резерв на Ню Йорк. Федералният резерв може да получи данните от Федералния резерв на Ню Йорк, ако иска, и след това може да ги сподели с вас, ако поиска. Председателят на Федералния резерв вече каза на конгресмен Мууни, че Федералният резерв не иска да разкрива тази информация“, коментира Крис Пауъл от Антитръстовия комитет за златото.

Според Стефан Глисън, главен изпълнителен директор на Money Metals Exchange, голям онлайн дилър и депозитар на ценни метали, базиран в Айдахо, „Федералният резерв не иска никой да знае, че чужди правителства и други централни банки репатрират златото си от Америка, защото това би разкрило глупостта на паричната и външната политика на САЩ.“

България не съхранява златото си в САЩ. 513 хил. тройунции са в трезора на БНБ, а 800 хил. са депозирани в Bank of England – Английската централна банка.

Причината много държави да съхраняват златото си там е, че то се купува от местния пазар и е по-лесно да се транспортира до Bank of Eнgland, отколкото до трезор в съответната държава. Освен че това е свързано с допълнителни разходи, не се знае кога ще се наложи да се продава злато от придобитите количества.

Сега традицията се променя, след като Великобритания замрази активите на Русия и Венецуела. По време на опита за преврат във Венецуела през 2019 г. от подкрепяния от Запада Хуан Гуайдо Английската централна банка отказа да предостави на Николас Мадуро съхранявания от нея златен резерв на Венецуела в размер на 1.2 милиарда долара, съобщи „Bloomberg“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Държави изтеглят златните си резерви от САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!