Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Предлагат ЕС да използва спасителния фонд от 80 млрд. евро за еврозоната за Украйна


Оли Рен, снимка: Wikimedia/Creative Commons

ЕС трябва да се подготви да прибегне до малко използван спасителен фонд от 80 милиарда евро, за да подкрепи войната на Украйна срещу Русия, тъй като потокът на пари от САЩ към Киев е под въпрос, според управителя на Централната банка на Финландия Оли Рен.

Боян Чуков: Започва все по-дълбоко разминаване между интересите на САЩ и на държавите от НАТО

Макрон се пусна по мускули от боксовия ринг и се закани на Путин как ще го набие в Украйна

Олаф Шолц пред Бундестага: Русия не е толкова силна, колкото си мислите

Германските деца „трябва да бъдат подготвени за война“ – министърът на образованието на Германия

Създаден под наблюдението на Оли Рен за даване на заеми на финансово затруднени страни от еврозоната, когато той беше еврокомисар по икономическите въпроси, Европейският  механизъм за стабилност (ЕМС) може да бъде в центъра на многогодишен „План Б“ за подпомагане на Киев, каза банкерът, цитиран от Bloomberg.

Нелегалната имиграция се е увеличила с 541% по западноафриканския маршрут към ЕС

Помощта на фонда се отпуска под формата на заеми при строги условия, ако е необходимо да се запази финансовата стабилност на цялата еврозона и на всяка държава от еврозоната, но според Рен тези пари в момента са по-нужни на Украйна, отколкото на Европа.

 „Нямаме непосредствена нужда от ЕМС на финансовите пазари, но имаме дълбока неотложност, екзистенциална неотложност в Украйна“, каза Рен пред Bloomberg.

Конгресът на САЩ отказва да отпусне нова финансова помощ от 60 млрд. долара на Украйна и в момента финансирането й е поето от Европа.

Рен ръководеше европейската икономика като еврокомисар по време на дълговата криза на няколко страни от еврозоната – Гърция, Кипър, Португалия.

Фондът за спасяване на изпадналите в дълогове страни от еврозоната ЕСМ беше създаден през 2012 г. и се смята за потенциален инструмент за подкрепа на реконструкцията на Украйна в обсъжданията  между официални лица в Брюксел и Берлин. Механизмът разполага с допълнителен капитал с изискуемост от около 620 милиарда евро,  според  неговия управляващ директор Пиер Граменя.

Опитите на ЕС за реформи на фонда обаче не срещнаха подкрепа в долната камара на италианския парламент, която отхвърли ратифицирането им преди три месеца. Фондът е политически „токсичен“ в Италия поради опасения относно риска от преструктуриране на огромния държавен дълг на нацията. Премиерът Джорджия Мелони каза, че Рим никога няма да се възползва от него, но европейските лидери настояват Италия да одобри предпазния механизъм, за да позволи на други държави да имат достъп до него.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Предлагат ЕС да използва спасителния фонд от 80 млрд. евро за еврозоната за Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!