Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валентин Радомирски, дипломат: Посещението в САЩ е дипломатически гаф

Нямаше никакви споразумения за подписване и съгласувано с МВнР

Видеоклип, в който Байдън твърди, че наскоро се е срещнал с френския президент Митеран (Митеран умира през 1996 г.), стана хит в социалните мрежи

Преследват се не национални цели, а лични, и в най-добрия случай партийни, цели

Слуховете се оказаха истина – US-журналистът Тъкър Карлсън ще интервюира Путин: „Американците имат право да знаят всичко, което могат, за война, в която са замесени“

Посещението на българската делегация в САЩ, за съжаление, може да се третира като дипломатически гаф. Така коментира визитата на българска делегация отвъд Океана дипломатът Валентин Радомирски, посланик и участник в официалната делегация, приета от президента Джордж Буш-младши през 2008 г.

Пред задаващото се поражение в Украйна, НАТО иска Трета световна война да го предотврати

"Първо, очевидно не бяха дадени срещи на подходящо ниво за предвидените в първоначален вариант участници в делегацията. Не се разбра, какви въпроси ще обсъждат на тази визита. Подчертавам, че визитата не е официална – защото нивото е различно - "президентът на САЩ се среща с българския президент", това са официалните, другите са работни посещения. Този гаф предполага липса на координация на българските институции", коментира Радомирски. 

Жак Бо: Руското военно изкуство в Украйна

Той припомни, че по онова време подготовката е продължила 6-8 месеца и "се събираха съветници на 4 ведомства – президентство, МС, МВнР и парламента".

"Всичко се съгласуваше в съответствие за националните цели за следващия период - кой къде ще отиде, кой откъде има покана. През 2008 г. се подготвя визитата около 8 месеца. Отсрещната страна дава дати, на които ще ни приеме. Това, което липсва в сегашната визита е, че нямаше никакви споразумения за подписване. Не се прави така още при обявяване на програмата пролича, че няма документи за подписване и не е съгласувано с МВнР. При  нас външен министър бе Ивайло Калфин и тогава подписа споразумение с министъра на вътрешната сигурност на САЩ за безвизово пътуване", разказа дипломатът, участник във визитата през 2008 г.

Радомирски коментира, че комплексният подход на това правителство липсва и то проличало още при подготовката на това посещение. "Предложението, започвайки с договора на ПП с лобистката фирма, е че се преследват не национални цели, а лични, котерийни и в най-добрия случай партийни цели".

"Аз съм първото поколение български мъже, което не е воювало и ние забравихме да се борим за мир. Първото, което трябва да прави България е да се бори за мир. Това не означава, че трябва да се подчиняваме на идеологеми на едната или на другата страна. Първо защото не се знае в каква ситуация ще бъде Европа", препоръча Радомирски.

И допълни: "Говори се за реформа на ЕС, тя добра ли ще е за малките или средните страни, каквато е България, или за по-слабите икономически, каквато е България."

"Нашата външна политика трябва да бъде насочена към предотвратяване на опасности при най-лошия вариант на развитие на международната обстановка за съществуване на нашата държава. Не знам какво прави нашата външна политика, но не виждам резултати", заяви Валентин Радомирски.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Валентин Радомирски, дипломат: Посещението в САЩ е дипломатически гаф - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!