Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Забравете думи съдържащи пол. Брюксел ги трие! Пуснат е наръчник с нов говор!

Орган на Европейския съюз призовава за премахване на всички „полови изрази“, включително напълно безобидни такива. Трябва да отпаднат и думи като „мъжествен“, които според препоръките твърде често се свързват с пола на мъжа, видя КритичноБГ.

Габриел Атал: Да си французин през 2024 г. означава да можеш открито да заявиш, че си хомосексуалист

Европейският институт за равенство между половете е изготвил документ от 61 страници, в който се посочва кои думи трябва да бъдат изтрити от употреба и да бъдат заменени с „по-чувствителни“.

Документът е наречен „Инструментариум за чувствителна към пола комуникация„.

Примери за думи и термини, които трябва да бъдат оставени на бунището на историята съдържащи в себе си частицата от английския език „man“ – мъж/човек като „No man’s land,’ ‘Manpower,’ and ‘Repairman.’

Залезът на боговете на Запада

Депутатът от Консервативната партия на Великобритания Найджъл Милс коментирал: „Това е пълна лудост. Това е атака срещу английския език“, пише Daily Mail.

ЕС предлага също така да се разменят думите „крал и кралица“, така че кралицата да е на първо място. Основният проблем с това е, че причината хората да поставят „краля“ на първо място е, че той е човекът, който управлява. Предполага се, че той е избран от Бог да бъде лидер. Кралицата е просто жената, за която се е бил оженил. 

В ръководството пише още, че когато изречение в което се споменава участие на „мъжът и съпругата му“ добре да бъдат разменени – „жената и нейният съпруг“.

Там, където това става наистина страшно, обаче, е призивът да се заличат думи, които нямат нищо общо с пола.

В документа се предлага да не се използват думи като „властен“, „напорист“ и „стряскащ“, тъй като те имали силна конотация, която се свързва само с жени – изпалзват се предимно за жени.

Друга препоръка е да не се използват думи към непознати жени като: „Скъпа моя“, „Скъпа“, „Любов“ /в смисъла на – моя любов/“. Причината за изтриването на тези изрази, според новговора предложен от ЕС, че те били покровителствени, снизходителени и насърчавали тривиалност.

„Тези форми не трябва да се използват, освен ако събеседникът е в близки отношения с говорещия„, ни прощава евентуалното им използване Европейският съюз.

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

Друг често срещан начин за омаловажаване на жените бил да се говори за възрастни жени като за „момичета“. „Това е покровителствено и трябва да се избягва“, е поредната забрана на Брюксел.

„Освен това понякога думата „жена“ се използва пренебрежително, напр. „Махни се от пътя ми, жено!„, допълват в полово толерантния наръчник на новговор по оруелски брюкселци.

Освен че трябва да се избягват очевидните обиди, свързани с пола трябва да се стараете да избягвате покровителствени жените, като използвате по-безобидни термини„, нареждат от Брюксел.

Редица думи в английския, както обърнахме внимание по-горе, завършващи или съдържащи в себе си частицата man се изтриват. Например бизнесмен е препоръчително да се спре от употреба и да се замени с бизнес ръководител, защото съдържа в себе си полово обозначение – мъж.

Има и откровено смешни ситуации, в които думата man – мъж/човек се заменя с отнесеното „индивид“

КритичноБГ прилага само малка част от думите, които се предлага да бъдат заменени, разбирайте с времето забранени. С „Х“ са обозначени неправилните думи, а с „√ “ правилните или коректните:

X Businessman or businesswoman √ Business executive
X Chairwoman or chairman √ Chair or chairperson
X Female lawyer √ Lawyer
X Policeman or policewoman √ Police officer
X Repairman √ Repairer, technician
X Steward or Stewardess √ Flight attendant
X Salesman √ Salesperson, sales clerk
X Workman √ Worker
X Man √ Person, individual, human being
X Mankind √ Humanity, human beings, people, men and women
X Spokesman √ Spokesperson, representative
X Manpower √ Workforce, human power, labour force, workers
X Cameraman √ Camera operator, for plural: camera crew
X Policeman √ Police officer

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Забравете думи съдържащи пол. Брюксел ги трие! Пуснат е наръчник с нов говор!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!