Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Каква военна помощ оказа България на Украйна през годината

Вацев: Кабинетът на Денков чака заповед от Пентагона да ни вкара във война с Русия. Договорката за Шенген е свинщина

"Фигаро": 2024 - геополитически провал на Запада? Опитахме всичко, но Русия устоя

България подкрепи Украйна с различна военна помощ през 2023 г. заради продължаващата вече втора година война с Русия. Страната ни изпрати няколко пъти въоръжение на украинската армия, след като парламентът прие съответните решения, припомня в свой обзор БТА. Докато в началото на годината военната помощ, която страната ни предоставя, беше засекретена, то през декември парламентът взе решения, които показаха на обществото какво ще изпратим.

„Спешно са хоспитализирани 60 души“: подробности за смъртта на офицери от НАТО на срещи на ВСУ

Първото решение

"България ще изпрати военна и военно-техническа подкрепа на Украйна", прие парламентът на 9 декември 2022 година. Съгласно решението списъкът с въоръжението остана засекретен. 

В началото на тази година, по време на заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, тогавашният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов посочи, че България предоставя военна и военно-техническа помощ в изпълнение на решението на Народното събрание. В края на март Стоянов заяви, че служебно правителство не подготвя допълнително споразумение за последващи доставки. „Българската армия е предоставила това, което може; ние сме под нормативите със запасите, така че няма как да бъде предоставена допълнителна военна помощ и съответно – мунициите, които се търсят“, обясни Стоянов.

Ново правителство – нова помощ

България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, съобщи наследилият го на поста и настоящ министър на отбраната Тодор Тагарев в края на юни. "Помощта е според украинските потребности и нашите възможности, както е решило Народно събрание на 9 декември м.г.", добави Тагарев.

На 26 юни Министерският съвет прие нов пакет от военнотехническа помощ за Киев в изпълнение на решението на парламента. "Вторият пакет е много подобен на първия по обем, изпратен от служебното правителство", каза министър-председателят Николай Денков.

В края на септември Народното събрание реши страната ни да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р от складовете на МО, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5,56x45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на МВР. Парламентът одобри в началото на декември допълнителна военна помощ на Украйна - неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

На 22 ноември парламентът одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, а няколко дни по-късно президентът Румен Радев наложи вето. На 8 декември Народно събрание отхвърли ветото на държавния глава и по този начин реши страната ни да изпрати около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР.

Благодарности от Зеленски 

Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата за Украйна с послание в платформата Х (предишно наименование Twitter - б.ред.).

„Благодарен съм на българския парламент за препотвърждаването на доставката на БТР-и за Украйна, както и за новия пакет военна помощ. Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. С това решение ние укрепваме нашата Европа и браним свободата!“, написа Зеленски.

През годината се състояха и различни демонстрации в подкрепа на Украйна и изпращането на военна помощ, както и такива против изпращането на оръжия и за запазване на неутралитет.

(от БТА)

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Каква военна помощ оказа България на Украйна през годината - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!