Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ТОЧНО НАВРЕМЕ и ПАК на ПРАВИЛНАТА СТРАНА: Първи снимки и видео на нарязаните фигури от Паметника на Съветската армия в калта по поляните на с.Лозен

ТОЧНО НАВРЕМЕ и ПАК на ПРАВИЛНАТА СТРАНА: "Ню Йорк таймс": Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

Киев към Вашингтон: Пред очите ви Украйна ще бъде разкъсана, ако не ни помогнете

Нарязаните на парчета фигури от Паметника на съветската армия са буквално поставени в калта на поляна в софийското село Лозен.

На снимките и видеоматериала на Агенция БГНЕС, заснет с дрон, ясно личи как бронзовите елементи на паметника все още не са прибрани в халетата, предвидени за целта.

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'скоро по коледа във всички къщи VSTIRdOWENE уатдафакисдис салата HaTO'
Facebook

Мая Манолова от „ЛЕВИЦАТА!“ също качи видео във Фейсбук от мястото, където са транспортинарни фигурите от паметника.

От документи, разпространени по-рано днес от областната администрация на София става ясно, че е назначена специална охрана на частите, въпреки че в халетата не се вижда такава.

В 4.30 ч. през нощта отрязаните елементи на паметника бяха превозени до халетата в с. Лозен. В момента работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника в центъра на София.

В плана за демонтажа на паметника бе предвидено всяка от фигурите да се разчлени на две части от кръста нагоре – половината на торса и главата и другата половина, всяка от които е около 4-5 тона. Запълнените с бетон крака също бяха разделени от кръста надолу и демонтирани поотделно.

След две разпореждания на Административния съд – София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа – още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация.

От администрацията допълват, че спазват стриктно закона.

Паралелно това започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

Източници: БГНЕС, tribune.bg, бТВ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Първи снимки и видео на нарязаните фигури от Паметника на Съветската армия в калта по поляните на село Лозен - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!