Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Ню Йорк таймс": Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

Автор: New York Times

Руските войски са поели инициативата в голяма част от бойното поле в Украйна, както се вижда от руския напредък близо до Авдеевка, Бахмут и Маринка в Донецка област, както и в района на Купянск в Харковска област, пише "Ню Йорк таймс".

Според изданието през последните седмици руските войски са постигнали малки териториални успехи на източния фронт на Украйна поради предимството си в жива сила.

Както отбелязва "Ню Йорк таймс", руските войски напредват на бойното поле в критичен момент за Киев, докато Украйна чака военна помощ от Съединените щати и Европейския съюз.

„В момента ситуацията на фронтовата линия е тежка и постепенно се влошава. Без американски боеприпаси започваме да губим територия, която беше трудно извоювана това лято“, каза в интервю за вестника Егор Чернев, заместник-председател на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада.

Успехите на руската армия на фронта принуждават украинското ръководство да обмисли възможността за мобилизиране на 500 хиляди украинци. Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов заяви, че не вижда алтернатива на широкомащабната мобилизация за компенсиране на загубите на армията.

Украинският президент Володимир Зеленски каза по-рано през декември, че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна предлага да мобилизира допълнително 450-500 хиляди души. Зеленски отбеляза, че все още не е взето решение по този въпрос. На този фон от Върховната рада на Украйна обявиха, че разработват законопроект за мобилизацията на напусналите страната украинци.

Сраженията за почти опустялото днес градче Авдиивка и околностите започнаха през октомври. Макар и с променлив успех, Москва вече е овладяла около 11 кв. км в околностите според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Украйна в замяна говори за руски загуби от 12 хил. души на изток в последните два месеца. Ако Русия обаче овладее Авдиивка, това би било стратегически неуспех за Украйна и пробив в отбраната ѝ в района, но и удар по бойния ѝ дух: още от опита на проруските и подкрепяни от Москва сепаратисти през 2014 г. градчето не попада в руски ръце, продължава американският вестник.

Ако Русия действително си връща инициативата, това няма да е различно от миналата зима, макар настъплението ѝ в различни точки на фронта в Източна Украйна да не увенча с успех.

Година по-късно моментът е труден за Украйна и заради опасенията, които пораждат блокираните от политически разногласия помощи от Европейския съюз и Съединените щати в размер на десетки милиарди долари. Русия междувременно се възползва, като разчита на численото превъзходство. Майор, сражаващ се към Националната гвардия в Авдиивка, казва: "Бих казал, че мотото на атаките им е "Имаме повече хора, отколкото вие - боеприпаси, куршуми, ракети и снаряди."

Опустошени са и градове като Купянск на север, при неукротими атаки на Русия от север и изток. Атаките от Бахмут (в началото на годината) до Авдиивка (днес) са дали на Русия възможност да овладее повече територия от изгубената през 2023 г., сочи анализ на естонското министерство на отбраната.

Това обаче не променя баланса на силите из основи: фронтовата линия почти не се е преместила тази година.

Източници: fakti.bg, dnevnik.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Ню Йорк таймс": Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!