Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протестът продължава, четвърти ден блокада на магистрали и основни пътища от миньори и енергетици

Четвърти ден продължават блокадите на основни пътища в Старозагорско от протестиращи миньори и енергетици. 

Четвърти ден продължава блокадата на магистрала "Тракия" край Стара Загора, както и на Прохода на републиката. 

Протестът на миньорите и енергетиците от Маришкия басейн започна в края на миналата седмица, в четвъртък, преди да се състои извънредното заседание на кабинета за одобряване на Териториалните планове. Те обаче бяха изпратени от кабинета и както бе обявено - в последния възможен момент, 30 септември. 

Вчера протестиращите миньори и енергетици бяха поканени на среща в Министерски съвет, но никой не отиде, включително и представители от синдикатите КНСБ и КТ Подкрепа. Отказ за разговори имаше от страна на мини "Бобов дол". 

Германия забранява отоплението с петролни продукти и газ

„Газпром“ намали подаването на газ през Украйна

Затвориха най-голямото газово находище в Европа

Недоволните от сектора не са съгласни с териториалните планове за преход на въглищните региони, ясно разписан план за намаляването на мощностите на централите и за бъдещето на сектора. Твърдят обаче и че със закриването на въглищното производство се "закрива България" и "работата им е част националната сигурност".

Не са разбрали до кога ще работят рудниците. Пред БТВ Иво Змиев работи в рудник 1 посочи, че много хора ще останат без работа, а работа е трудна, зимата става още по-трудна. 

Протестът не е политически, категорични са миньорите, които се заканват, че няма да отстъпят. 

Ние сме семпли хора, но не сме прости, обърнаха се миньорите към премиера Николай Денков. Георги Желязков сподели, че няма почти никакво развитие по техните искания. Ще стоим тук до последно, категоричен бе той. Няма никакво разбиране от страна на управляващите, допълни Желязков.

Според демонстрантите правителството не е спазило договореностите, постигнати при предварителните разговори. Хората настояват да бъде осигурена прехраната им слeд като бъдат закрити предприятията, в които работят. Според премиера Николай Денков по-голямата част от исканията им са изпълнени.

Вчера протестиращи и полиция стигнаха до консенсус - да отварят Прохода на Републиката само за леки автомобили и коли до 12 тона два пъти по четири часа на ден - сутрин от 6 до 10 часа и в късния следобед - от 16 до 20 часа. В уречения час обаче, барикадите бяха върнати и "Хаинбоаз" остана затворен за всички.

Остава затворен и Подбалканския път при Гурково. Блокада има и в Раднево на пътя за Нова Загора.

Международният път Русе - Свилоенград край ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово също е затворен тази сутрин.

Затворена четвърти ден е и магистрала "Тракия" при Стара Загора, както и пътя Стара Загора-Димитровград.

Никой от протестиращите енергетици и миньори, нито от синдикатите не отиде на срещата с премиера Николай Денков в Министерския съвет.

Те заявиха, че са лъгани многократно и че ако някой иска да преговаря с тях трябва да отиде на магистралата. Заявиха и че не вярват на управляващите.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Четвърти ден блокада на магистрали и основни пътища от миньори и енергетици

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!