Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Газпром“ намали подаването на газ през Украйна

Руската компания „Газпром“ е намалила изпомпването на газ през Украйна с 5%. Това съобщи РБК, позовавайки се на данни на концерна за 30 септември и 1 октомври.

Уточнява се, че на 30 септември са били доставени малко над 40 млн. куб. м газ, а на следващия ден доставките са намалели и са достигнали цифрата 37,9 млн. Освен това и през двата дни Украйна е отхвърлила заявление за нагнетяване на газ през Сохранивка.

По-рано „Газпром“ обясни рязкото намаляване на доставките за всички пазари. Доставките на руски газ за вътрешния и външния пазар са намалели с 26,5% до 166 млрд. куб. м през първата половина на 2023 г. спрямо 225,7 млрд. куб. м година по-рано.

Добивът през периода също рязко е намалял с 24,7% до 179,5 млрд. куб. м, докато при нефта и газовия кондензат показателят се е увеличил с 8,8% до 36,31 млн. тона.

Компанията обяснява тази динамика с влиянието на климатичните, икономическите и политическите фактори. Дружеството обяснява намаляването на доставките за вътрешния руския пазар с метеорологичните условия, тъй като зимата е била по-мека от тази през 2022 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Газпром" намали подаването на газ през Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!