Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Затвориха най-голямото газово находище в Европа

В Нидерландия на 1 октомври беше спрян добивът на газовото находище Гронинген, най-голямото в Европа, съобщава „Фокус“ позовавайки се на RTV.

„В 06:00 сутринта на 1 октомври газовият кран в Гронинген беше затворен. Шестдесет години по-късно производството на газ в находището приключи“, се посочва в съобщението до медиите на компанията Noord Nederlandse Aardolie Maatschappij, която е оператор на находището.

Причината за затварянето на находището са дейностите по добива, които причиняват земетресения, свързани с експлоатацията на находището.

„Все по-често има земетресения. Затова затварянето на находището Гронинген стана неизбежно“, подчертават от NAM.

В момента става въпрос за опазването на Гронинген и в случай на силни студове полето може временно да бъде отворено. Окончателното затваряне е насрочено за 1 октомври 2024 г.

В началото на изминалата седмица обаче находището произвеждаше само 2 милиона кубически метра газ на ден. За сравнение, по време на разцвета през 70-те години находището е добивало по 350 милиона кубически метра. м газ на ден.

Находището Гронинген е открито през 1959 г. В продължение на шест десетилетия находището беше ключов източник на газ за голяма част от Западна Европа.

През 2023 г. запасите от газ в хранилищата на Европейския съюз достигнаха максималното ниво за цялата история на наблюденията.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Затвориха най-голямото газово находище в Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!