Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тагарев: Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО! Значението и отговорностите на българските Военноморски сили нарастват с всеки изминал ден...

Значението и отговорностите на българските Военноморски сили нарастват с всеки изминал ден, изтъкна Тагарев

Дъглас Макгрегър: Чуждите наемници масово бягат от редиците на Въоръжените сили на Украйна

Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО, а значението и отговорностите на българските Военноморски сили (ВМС) нарастват с всеки изминал ден, каза днес министърът на отбраната Тодор Тагарев в обръщението си към курсантите от випуск 2023 „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна. На официална церемония те получиха своите първи офицерски пагони, предаде БТА.

Дъглас Макгрегър: САЩ се стремят да излязат от конфликта, обвинявайки Украйна за провала

През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на сериозни енергийни проекти, нарастващо политическо и военно напрежение, посочи Тагарев. Той припомни, че в резултат на това през последната година и половина басейнът стана свидетел на първата от 78 години мащабна война в Европа, както и на все по-зачестяващи провокации към страни членки на НАТО. 

Заради променената ситуация, алиансът в своята стратегическа концепция определи защитата на Черно море като приоритет, защото то е изключително важно както за сигурността, така и за икономиката, транспорта и екологията на всички страни членки от региона, допълни Тагарев.

Фиона Хил, в престижното издание “Foreign Policy”: БАЙДЪН И ДЖОНСЪН УБИХА УКРАЙНА

По думите му всичко това повишава ролята на ВМС и налага както сериозни инвестиции за ускорената им модернизация, така и тясната им интеграция с въоръжените сили на другите страни членки на НАТО.

Министърът се обърна към младите офицери, като посочи, че те ще бъдат командирите, които ще имат честта и отговорността пряко да реализират съюзническата стратегия и българските ангажименти по укрепването на черноморската сигурност, да изграждат отбранителните способности на военния ни флот. Той изрази увереност, че те ще се справят с тези задачи, тъй като са възпитаници на елитно училище. И днес, както и в миналото, България се гордее със своите морски офицери, заяви Тагарев и допълни, че безспорен принос за това има ВВМУ, което подготвя младите надежди на флота и утвърждава международния авторитет на българското морско образование.

Разполагаме с информация за всичко, което се случва в Черно море - по въздух и на вода, каза на свой ред пред журналисти във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите му ситуацията в акваторията се следи и анализира непрекъснато.

В миналото на българските военноморски сили има славни моменти, но тогава винаги сме действали сами, посочи Ефтимов. Той подчерта, че в настоящето това не е така, страната ни е част от мощен отбранителен съюз и разполага с информация. Ефтимов призова българите да са спокойни, като увери, че „всичко е под контрол“. Той допълни, че се действа много внимателно и стремежът е да се проявява рационалност, за да не дава страната ни поводи за провокации. 

Обстановката в Черно море не е сложна, но не е нормална, добави адм. Ефтимов.

Въпреки че до 19 август е обявена зона, опасна за корабоплаване, поради вероятното провеждане на военно-морски учения, българските граждани трябва да са спокойни, независимо от деликатната ситуация в акваторията на Черно море, свързана с военните действия в Украйна, посочи още адмирал Ефтимов и допълни:

"Сега говорим за променена ситуация в Черно море, предизвикана от някои действия на Руската федерация. Този път не сме сами. Напълно сме наясно с информациите, следим, анализираме, реагираме на политическо, държавно, военно ниво. Така, че мога да уверя гражданите, че всичко това, което се провежда е под контрол и не би трябвало да се отразява, нито на икономическа дейност, нито на туризма, нито на чувството на увереност и спокойствие на българските граждани."

За липсата на достатъчно кадри в армията адмирал Ефтимов коментира, че некомплектът е в пряка връзка с модернизацията ѝ. Заплатите не са толкова ниски, има възможност за развитие, но младите хора искат да видят техника, адекватна на времето, посочи Ефтимов. Според него това е причината фокусът на ръководството на отбраната да е точно върху ускоряването на модернизацията на различните видове въоръжени сили.

Той припомни, че първият от новите модулни кораби на ВМС вече е пуснат на вода, сега предстои оборудването му, започват да се правят и програмите за подготовка на екипажите. Ефтимов уточни, че би трябвало да се ускорят други проекти, които да подсилят наблюдението и защитата. „Ние развиваме планомерно ВМС, но обстановката се променя и трябва да се вземе решение на държавно ниво някои неща да се приоритизират“, посочи адмиралът, който е най-високопоставеният офицер във въоръжените сили.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тагарев: Защитата на Черно море е стратегически приоритет за НАТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!