Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ECOWAS одобри военнa интервенция в Нигер „възможно най-скоро“


Войник от специалните сили на Нигер. Снимка: МО на САЩ

ECOWAS (Икономическата организация на западноафриканските държави) одобри военна интервенция в Нигер „възможно най-скоро“, за да отстрани новото ръководство на страната и да възстанови подкрепяния от Запада президент Мохамед Базум, който беше свален с преврат миналия месец, заяви президентът на Кот д’Ивоар Аласан Уатара.

Франция нанесе въздушни удари по Нигер. Няма да е лошо, нашето управляващи да предложат на ЕС да се наложат санкции на Франция

Нигер обвини Франция за военна атака по база на Националната гвардия на страната

Нигер отказа да изпълни исканията на Виктория Нюланд

„Началниците на щабовете ще имат други конференции, за да финализират нещата, но те имат съгласието на Конференцията на държавните глави операцията да започне възможно най-скоро“, заяви Уатара, след като присъства на извънредната среща на върха на блока в Нигерия.

Уатара обяви, че страната му ще предостави въоръжени сили от 850 до 1 100 войници, заедно с Нигерия и Бенин, добавяйки, че други западноафрикански страни също ще дадат своя принос.

По-рано в четвъртък членовете на ECOWAS заявиха, че ще разположат „сили за готовност“ като част от плана си за извършване на военни действия срещу съседен Нигер.

„Ние сме решени да възстановим президента Базум към неговите функции“, каза Уатара.

Преди да напусне срещата на върха, лидерът на Кот д’Ивоар заяви, че ECOWAS „се е намесвала в миналото в Либерия, в Сиера Леоне, в Гамбия и Гвинея-Бисау“, когато според него сигурността е била застрашена в тези страни. – „Днес имаме подобна ситуация в Нигер и обичам да казвам, че ECOWAS не може да приеме това.“

По-рано ECOWAS даде на ръководителите на преврата в Нигер едноседмичен срок – който приключи миналата неделя – да изпълнят условията на блока или в противен случай да се изправят пред военна интервенция. Забавеното действие дойде на фона на съобщенията за редица вътрешни препятствия в страните от западноафриканската организация – най-вече опозицията в Сената в Нигерия.

На фона на тези заплахи Мали и Буркина Фасо заявиха, че всяко нападение срещу Нигер ще се счита за обявяване на война срещу тях.

Блокът обяви във вторник, че има капацитет да разположи 25 000 войници, за да нахлуе в Нигер и да възстанови сваления президент Мохамед Базум отново на власт.

В сряда Антинекар Ал-Хасан, политически съветник на сваления президент Базум, предупреди, че военно нападение срещу Нигер може да постави цяла Африка в пламъци, подчертавайки, че ECOWAS не е наясно с цената на такава грешка.

В съвместно писмо от 8 август бивши президенти и премиери на Нигер призоваха ECOWAS да отмени санкциите срещу страната и да прибегне до дипломатически подходи за разрешаване на ескалиращото напрежение.

„Призоваваме ви да вдигнете санкциите срещу народа на Нигер и да използвате дипломатически и политически средства, за да намерите заедно с военните мирни и конструктивни решения на тази сериозна криза, която претърпява нашата страна“, се казва в писмото.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ECOWAS одобри военнa интервенция в Нигер „възможно най-скоро“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!