Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нигер обвини Франция за военна атака по база на Националната гвардия на страната

Военното ръководство в Нигер увеличи нивото на заплаха в сряда, след като френски военен самолет е навлязъл във въздушното пространство на африканската държава и е атакувал база на Националната гвардия.

Нигер отказа да изпълни исканията на Виктория Нюланд

„Националният съвет за защита на Отечеството информира местната и международната общност за изключително сериозните събития, които се случват в Нигер, за поведението на френски сили на наша територия … Днес, 9 август 2023 г. в 6.30 ч., позициите на Националната гвардия на Нигер бяха нападнати“, заяви говорителят на нигерските военни Амаду Адрамане. Франция едностранно освободи група терористи и позиции на Националната гвардия на Нигер бяха атакувани, според Амаду Адрамане.

„На 9 август военен самолет на френските войски излетя от Нджамена (Чад)… Този самолет умишлено спря всякакъв контакт с въздушния контрол, след като навлезе в нашето въздушно пространство“, заяви нигерийският военен говорител.

От своя страна френското правителство отхвърли обвиненията, отправени от новите военнa власт на Нигер, че френските военни са освободили терористи и са нарушило въздушното пространство на страната, заяви правителствен източник, твърдейки, че въпросният полет е „разрешен и координиран“ с въоръжените сили на Нигер, съобщи френската АФП.

В отговор на обвинението, че Франция е освободила терористи в Нигер, френският правителствен източник заяви, че „нито един терорист не е бил освободен от френските сили“.

В момента Франция има 1 000 войници, разположени в Нигер, а френският президент Еманюел Макрон зае твърда позиция срещу преврата, заявявайки, че той е „напълно нелегитимен и дълбоко опасен за нигерците, за Нигер и за целия регион“.

Превратът в Нигер е последният в поредица от бунтове и преврати, които отслабиха позицията на Франция в бившите й колонии в Западна Африка. Нигер обяви, че анулира редица споразумения за военно сътрудничество с Франция и слага край на износа на уран и злато за Париж.

На 26 юли президентската гвардия на Нигер свали от власт президента Мохамед Базум. Командирът на гвардията, генерал Абдурахмане Чиани, се самопровъзгласи за новия лидер на страната.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) даде на военните лидери една седмица, за да върнат Базум на власт и да възстановят реда, заплашвайки, че в противен случай ще прибегнат до военна намеса. Ултиматумът изтече миналата неделя. Мали и Буркина Фасо, също членове на ECOWAS, отхвърлиха сценария за намеса в Нигер, показвайки разногласия в редиците на считания доскоро профренски регионален съюз.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нигер обвини Франция за военна атака по база на Националната гвардия на страната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!