Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нигер отказа да изпълни исканията на Виктория Нюланд


Виктория Нюланд посети столицата на Нигер Ниамей в опит да преговаря с новата власт в страната.

Американският заместник-държавен секретар Виктория Нюланд посети Нигер и се срещна с представители на военните, които отсраниха президента на страната от власт, съобщи Държавният департамент.

Нюланд заяви във видеоконферентна връзка пред репортери, че „разговорите са били много откровени и на моменти доста трудни“.

Боян Чуков пред "Гласове": Американските планове са много сериозна заплаха за България. Правителството ни води към превръщане във фронтова държава

Тя добави, че военните са й отказали среща със сваления президент Мохамед Базум. Отказана й е и среща с генерал Абдурахман Чиани, лидер на новата власт в Нигерия. Преди преврата той оглавяваше Националния съвет за спасение на родината. Основният събеседник на Нюланд е бил новият министър на отбраната на Нигер. Военните също са отхвърлли призива на САЩ за „възстановяване на демократичния ред“, въпреки че според Нюланд, тя е дала да се разбере, че „отношенията с Нигер са изложени на риск“.

Заместник-държавният секретар също заяви, че е „повдигнала въпроса за заплахата от групата „Вагнер“, която според публикации в медиите вече се намира в Нигер. Според Нюланд частната военна компания е заплаха за суверенитета на африканската страна. Според непотвърдена официално информация властите в Нигер са потърсили помощ от „Вагнер“, които имат договор за военна помощ в съседната на Нигер Мали. Преди дни Икономическата общност на Западноафриканските държави заплаши новата власт в Нигер с военна интервенция, ако не изпълни исканията за възстановяване на власт на сваления президент.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нигер отказа да изпълни исканията на Виктория Нюланд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!