Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия опрости $23 милиарда дълг на Африка

Руското правителство е отписало 23 милиарда долара дълг, исторически дължим от африканските държави, заяви президентът Владимир Путин на руско-африканския форум в Санкт Петербург. Русия също ще отдели повече средства, за да помогне за развитието на континента, заяви Путин.

„Общият размер на дълга на африканските страни, отписан от Русия, възлиза на 23 милиарда долара, като други 90 милиона долара ще бъдат отпуснати за същите цели“, каза той.

Шефът на Африканския съюз определи като "недостатъчни" предложенията на Путин за безплатно зърно

Русия ще предостави на силно притиснатите страни на континента безплатно зърно. Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея ще получат между 25 000 и 50 000 тона зърно, като Москва ще покрие разходите за доставка на пратките.

Документи за бонуси на Пентагона потвърждават присъствието на американски военни в Украйна

САЩ наредиха на чиновниците си в Хаити да се изнесат възможно най-бързо. Много ги отвличали

Путин: За суверенитета на държавата трябва да се води постоянна борба

Руският лидер подчерта растежа на взаимната търговия между Русия и африканските страни, като заяви, че това може да отвори допълнителни възможности за процеса на създаване на Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA).

Стартирала през 2021 г., AfCFTA се очаква да се превърне в континентален пазар с общ БВП от над 3 трилиона долара, което би превърнало Африка един от икономическите центрове в света. Според Путин Русия е за установяване на връзки с AfCFTA както чрез Евразийския икономически съюз, така и на двустранно ниво.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия опрости $23 милиарда дълг на Африка

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!