Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Орбан заяви, че румънските власти са се опитали да му диктуват какво да говори

Милена Богданова

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е в Румъния, е получил препоръки от местните власти какво трябва и какво не трябва да казва по време на планирана там реч. Говорейки за това в Свободния университет и летния студентски лагер в град Байле-Тушнад (окръг Харгита) в Трансилвания, правителственият ръководител увери, че когато румънският му колега пристигне в Унгария, няма да му бъдат дадени подобни препоръки.

В същото време самият Орбан направи няколко изявления в речта си, които според електронното издание Telex вероятно ще бъдат предмет на дискусия между дипломатическите ведомства на двете страни. По повод посланието, изпратено му от румънските власти, премиерът каза: „Те пишат, че не трябва да говорим за несъществуващи административно-териториални единици в Румъния. Интересно какво имат предвид?".

Орбан каза още, че не му се препоръчва да излага западните ценности по негативен начин. "Ако някой участва в европейската политика, а аз правя точно това, тогава западните ценности днес означават три неща: миграция, ЛГБТК и война. 

Стотици хиляди танцуваха по улиците по време на Берлинския Прайд, докато водещи германски компании се изнасят отвъд океана

Срив на раждаемостта в Германия със 7% за година. Правителството наваксва с имигранти

Рискът от деиндустриализация на Германия вече е много голям

Мои скъпи румънски приятели, не е нужно те да бъдат поставяни в лоша светлина, защото сами по себе си са показани в лоша светлина", каза министър-председателят, чиято реч беше излъчена от унгарския телевизионен канал M1.

Въпреки това Орбан изрази благодарност на румънския си колега Марсел Колак за срещата в Букурещ в навечерието на пътуването до студентския лагер и за възможността да провежда събития там. „Благодаря на вас и на румънските власти, че осигурихте свободния университет в Байле Туснад и позволихте днешната ми реч да премине мирно и гладко“, писмото на Орбан до румънския премиер, цитирано от информационната агенция MTI. Полицията охраняваше студентски лагер в Трансилвания, където пристигнаха румънски демонстранти, за да протестират срещу присъствието на унгарски служители там.

Свободният университет и летният студентски лагер в Бейле Тушнад са създадени в началото на 90-те години на миналия век като платформа за диалог между Унгария и Румъния, както и между Унгария и унгарските малцинства в съседните страни. През последните години румънското правителство се дистанцира от това събитие, подозирайки участниците в него в стремеж към идеологическа експанзия и разпространение на националистически идеи. Орбан, подобно на други членове на кабинета си, традиционно говори пред младите хора там всяка година. Смята се, че речите му съдържат важни политически насоки, към които унгарското правителство се придържа.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Орбан заяви, че румънските власти са се опитали да му диктуват какво да говори ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!