Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Срив на раждаемостта в Германия със 7% за година. Правителството наваксва с имигранти

Броят на регистрираните раждания в Германия миналата година е бил най-нисък от 10 години насам, пише германският вестник Die Welt.

Регистраните новородени са намалели във всяка федерална провинция в страната, според Федералната статистическа служба. Нейните данни показват, че миналата година е имало 738 819 раждания, което е със 7% по-малко спрямо 2021 г.

Сега германците имат средно само 1,46 деца, което е намаление с 8 процента от средните 1,58, регистрирани през 2021 г., и най-ниската отчетена цифра от 2013 г.

Раждаемостта „спадна особено рязко в Хамбург и Берлин“, отбеляза Федералната служба, като разкри, че е тя е спаднала с 10 процента и в двата региона.

Столицата Берлин има най-ниската раждаемост в цялата страна, като жените раждат средно само 1,25 деца, което е значително по-малко от 1,39 през 2021 г.

Дефицитът на раждаемост е сериозен дългогодишен проблем в Германия, която е имала по-малко раждания отколкото смъртни случаи в продължение на 50 последователни години. Вместо да се фокусира върху политики за насърчаване на семейната единица, като страни като Унгария, която предоставя фискални стимули за майки и големи семейства, федералното правителство на Германия се опита да реши проблема с масовата имиграция.

Въпреки дефицита на раждаемост, населението на Германия продължава да нараства поради големия брой новопристигнали. Населението на страната се е увеличило с 1 процент през първата половина на 2022 г., най-голямото увеличение след обединението, надхвърляйки 84 милиона души за първи път.

Противопоставящият се ефект от недостига на работна ръка се противопоставя на работниците мигранти, политика, подкрепяна от всички членове на коалицията на светофарите в Германия и от германската партия ХДС под бившето й ръководство на Ангела Меркел.

По-рано този месец германският икономист Моника Шницер, която ръководи Съвета на експертите на влиятелното германско правителство, заяви, че страната се нуждае от 1,5 милиона имигранти всяка година, за да се справи с дисбаланса в работната си сила .

Германия не е сама със спада на раждаемостта. Сравнителни данни от други северноевропейски страни показват 10% спад в раждаемостта в Дания. Норвегия и Швеция също регистрират 9% спад в раждаемостта миналата година, според Die Welt.

Източник: RMX news

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Срив на раждаемостта в Германия със 7% за година. Правителството наваксва с имигранти - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!