Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рискът от деиндустриализация на Германия вече е много голям

Рискът от деиндустриализация на Германия е „много голям“, поради увеличаването на бюрокрацията и „проблематичния“ енергиен преход, твърди водещ изпълнителен директор, пише RMXnews.

Торалф Хааг, главен изпълнителен директор на глобалната технологична компания Voith Group, даде интервю пред Die Welt, за да сподели неволите на германската индустрия. „Германската икономика губи своето ДНК като място за правене на бизнес, а чуждестранните инвеститори стоят настрана. В резултат на това фокусират вниманието си върху нововъзникващите пазари“, твърди изпълнителният директор.

Той обясни, че Voith Group, която работи предимно в енергетиката, автомобилната и хартиената промишленост, досега е успяла да се предпази от техническата рецесия, в която Германия навлезе през последното тримесечие, но също така изрази загрижеността си относно посоката на страната по отношение на нейната конкурентоспособност, енергийна политика и привлекателност за чуждестранни инвестиции.

Хааг описа агресивния енергиен преход на Германия от традиционно производство на енергия като въглища и ядрена енергия към възобновяеми източници като „проблематичен“.

„Има амбициозни цели, стимулите за подкрепа са недостатъчни, за да можем да постигнем тези цели. Това, от което се нуждаем, е по-малко бюрокрация, по-бързи процедури за одобрение и по-бързо изпълнение. Начинът, по който се работи в момента, няма да продължи в дългосрочен план“, каза той пред вестника.

„Инвестиционните решения в Германия стават все по-трудни. Честно казано, в момента сме склонни да изберем Източна Европа, Азия или САЩ, когато става въпрос за нови производствени мощности, тъй като разходите за енергия и персонал са особено високи в Германия, докато в същото време бюрокрацията и регулациите се увеличават.“

Той обясни, че компанията му е трябвало да наеме 30 нови административни служители само през последните две години единствено, само за да се справи с новите регулаторни задължения.

„Искам да поканя служителите от министерствата да проверят какъв ефект имат техните решения върху работата една компания – дали са приложими и разумни. За да може Voith отново да направи значителни инвестиции в Германия, рамковите условия трябва да се променят фундаментално. За съжаление в момента не виждам това да се случва“, добави той.

Хааг описва опасността от деиндустриализацията на Германия, намаляването на индустриалната дейност в страната, тъй като вероятността компаниите да се преместват другаде е „много голяма“.

„Сега виждаме почти всеки ден, че индустриалните компании вече не инвестират в Германия, а в други региони на света. Администрацията и инженерингът може да останат в Германия, но производството, което е особено ценно за една икономика, все повече се прави другаде.

„В резултат на това германската икономика не само губи своята ДНК, но и всякакъв потенциал за бъдещето. Със своите добре платени работни места индустрията е гарант за просперитет. Постигнатото до момента просперитет не може да се поддържа само с административни работни места и сферата на услугите“, допълни той.

Миналата седмица проучване на Федералната асоциация на средните предприятия (BVMW) разкри, че 26 процента от всички директори на средни компании в мощната европейска компания са обмисляли закриване на бизнеса си, докато 22 процента са изразили интерес да преместят дейността си в чужбина.

Източник: RMX news

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Рискът от деиндустриализация на Германия вече е много голям - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!