Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чомски: ЕС ще остане без индустрия, ако спазва световния ред, управляван от САЩ


Ноам Чомски, снимка: Augusto Starita/Ministerio de Cultura de la Nación

Американският лингвист и академик Ноам Чомски заяви, че „Европа трябва да вземе важно решение: Ще остане ли в рамките на доминираната от САЩ система, изправена пред вероятен спад и дори, някои прогнозират, деиндустриализация? Или ще се приспособи по някакъв начин към своя естествен икономически партньор на изток, богат на минерални ресурси, от които Европа се нуждае, и врата към доходоносния китайски пазар?

В отговор на въпроса дали сме на ръба на нов световен ред и следователно дали войната в Украйна ще ускори големите промени, Чомски обясни, че има две възможности за тази дилема: многополюсна система, базирана на ООН, или еднополюсна „основана на правила“ система. Втората се отнася до свят, в който САЩ правят и нарушават правилата, както им е угодно.

„Първото до голяма степен се подкрепя от по-голямата част от света. Последното е възприето от англосферата, Европа, Япония и няколко други държави“, обясни Чомски, подчертавайки, че войната в Украйна „предостави на САЩ добре дошъл подарък, вкарвайки Европа в джоба на Вашингтон и по този начин засилвайки искането й за еднополюсен, основан на правила,  ред“.

„Има много неясноти как ще бъдат решени тези напрежения“, каза той.

Американски сенатор към Зеленски: Руснаците умират, това са най-добре похарчените ни пари

Вицепрезидентът на ЕК: Движението за мир и срещу въоръжаването на Украйна е особено опасно

Сорос: НАТО да използва източноевропейски, не западни войници, чувалите с трупове не се приемат добре на запад

Според академика САЩ са по-склонни към базирания на НАТО атлантически вариант с разширяване до Индо-Тихоокеанския регион в опит да привлече Европа в конфронтацията им с Китай.

Чомски припомни, че бившият президент на САЩ Джордж Х. У. Буш и Горбачов са се съгласили, че Германия трябва да се присъедини към НАТО и да бъде обединена, но че военният съюз не трябва да се простира „нито инч на изток“ от Германия.

„Документите, които са ясни и недвусмислени, са лесно достъпни на сайта на Архива за национална сигурност. Президентът Буш изпълни споразумението“, каза Чомски, отбелязвайки, че бившият президент на САЩ и наследник на Буш, Бил Клинтън, е нарушил споразумението, като е преодолял възраженията на високопоставени американски дипломати и политически анализатори, които предупредиха, че разширяването на НАТО е безразсъдно и провокативно.

„Неговите наследници отидоха по-далеч, като също така отмениха големи споразумения за контрол на оръжията, които значително намаляваха заплахата от война. Нито едно от тези действия не трябваше да се случва, по мое мнение“, каза Чомски.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Чомски: ЕС ще остане без индустрия, ако спазва световния ред, управляван от САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!