Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германският военен министър: Най-лошият сценарий е САЩ да изберат президент, който да остави Европа сама да се оправя с Украйна

Германският министър на отбраната Борис Писториус, снимка: DPA

Европейските членове на НАТО може да се сблъскат с големи проблеми, като продължат да подкрепят Киев в конфликта му с Русия след изборите в САЩ през 2024 г., предупреди германският военен министър Борис Писториус. Помощта на Вашингтон за Украйна вероятно ще бъде намалена независимо от резултатите от гласуването, каза министърт в интервю за вестник Welt am Sonntag.

САЩ ще трябва да обърнат повече внимание на Индо-Тихоокеанския регион след 2024 г., дори ако „проевропейски“ президент спечели изборите догодина, смята Писториус. „Най-лошият сценарий“ може да доведе до край на подкрепата на Запада за Киев, предупреди министърът.

Китайската армия изпреварва американската с „обезпокоителни“ темпове: ген. Мили

„Ако най-лошият сценарий се случи и американски президент, който се дистанцира от Европа и НАТО, дойде в Белия дом, ще имаме предизвикателства, които в момента са невъобразими“, каза Писториус. След това Европа ще трябва да „компенсира“ намалените американски ангажименти към отбраната на военния блок, предупреди министърът и добави, че това ще бъде „на върха на това, което вече правим днес“.

Германският дълг достигна най-високото си ниво от 2,367 трилиона евро

Писториус каза още, че собствените отбранителни въпроси на Германия едва ли ще бъдат решени дотогава. Проблемите с доставките и финансирането, пред които е изправена германската армия, Бундесверът, от години едва ли ще бъдат решени преди 2030 г., призна министърът. Той също така заяви, че запасите на Бундесвера са ограничени и отказа да обещае повече танкове германско производство на Украйна.

Министърът не уточни чия победа на президентските избори през 2024 г. вижда като „най-лошия сценарий“. Няколко потенциални кандидати на Републиканската партия, включително бившият президент Доналд Тръмп, вече поставиха под съмнение подкрепата за Украйна, предизвиквайки безпокойство в Киев.

През март Тръмп заяви, че ако бъде избран отново, Киев трябва да очаква, че „ще дойдат малко пари от нас“. Друг потенциален кандидат, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, определи конфликта като „териториален спор“ и че не е „жизненоважен интерес на САЩ“ да се включват по-активно в него.

Президентът на САЩ Джо Байдън, чиято администрация осигури 112 милиарда долара финансиране за Украйна от Конгреса миналата година, също многократно е критикуван от някои републиканци за това, което те нарекоха писане на „празен чек“ за Киев.

Европа ще арестува избягали от мобилизацията украинци и ще ги предава на Киев

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Асошиейтед прес, че се притеснява от потенциално намаляващата подкрепа на САЩ и заяви, че „ако спрат да ни помагат, няма да спечелим“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германският военен министър: Най-лошият сценарий е САЩ да изберат президент, който да остави Европа сама да се оправя с Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!