Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайската армия изпреварва американската с „обезпокоителни“ темпове: ген. Мили


Председателят на Съвета на началник-щабовете ген. Марк Мили, снимка: АФП

Китайската армия е на път да постигне военно превъзходство над САЩ до средата на века, предупреди председателят на Съвета на началник-щабовете ген. Марк Мили членовете на Конгреса на 29 март. Той подчерта, че обединението на Китай, Русия и Иран ще бъде проблем за много години напред, съобщи Epoch Times.

На изслушване в комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите относно бюджетните искания на Министерството на отбраната за 2024 г. Мили отбеляза, че Китай има национална цел да бъде „глобално равноправен“ със САЩ и „военно превъзхождащ“ до 2049 г.

„Те са на този път, за да го постигнат и това е наистина обезпокоително“, каза той. „Това е наистина притеснително. И ние ще трябва не само да поддържаме темпото, но трябва да изпреварим това, което ще гарантира мира“, каза генералът.

Американски журналист посети предполагаем „лагер за отвлечени украински деца“ в Москва и обвини в лъжа МНС (ВИДЕО)

Особено тревожна е китайската програма за ядрено развитие, смята Мили, твърдейки, че САЩ не могат да направят много, за да я „спрат, забавят, нарушат, забранят или унищожат“.

Безпокойството на Мили повтори това на началника на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл, който заяви пред Конгреса във вторник, че разширяването на ядрените сили на Китай е най-тревожната военна заплаха, която е виждал в половинвековната си кариера.

От месеци Пентагонът бие тревога за ядрените ходове на Китай. Доклад, публикуван през декември, разкри, че Пекин е на път да увеличи четворно броя на ядрените си бойни глави до  1 500 г. до 2035 г.

В момента Министерството на отбраната изчислява, че броят на ядрените бойни глави на Китай е повече от 400. И докато този брой може да изглежда малък в сравнение със запасите на САЩ от 3750 ядрени бойни глави, Мили подчерта, че възможностите на комунистическата страна не трябва да се подценяват.

„Те имат значителен ядрен капацитет днес и имат междуконтинентални балистични ракети, които могат да достигнат САЩ“, каза той. Генералът също така отбеляза, че ситуацията се усложнява допълнително от укрепването на отношенията между Китай и Русия, които той определи като „обезпокоителни“.

„Изправени сме пред две ядрени велики сили“, подчерта той. „Така че принципите на Студената война за възпиране все още се получават, но сега е по-сложно, защото е две срещу едно“.

И с допълнителната заплаха от присъединяване на Иран към групата, Мили прогнозира: „Тези три страни заедно ще бъдат проблематични за много години напред“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Китайската армия изпреварва американската с „обезпокоителни“ темпове: ген. Мили

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!