Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа ще арестува избягали от мобилизацията украинци и ще ги предава на Киев


Снимка: Twitter

Всички украинци, избягали от военна служба, в Европа ще бъдат издирени, арестувани и върнати в Украйна. Това заяви началникът на Държавната гранична служба Андрей Демченко, цитиран от украинската медия „Фокус“.

„Мъжете, избягали от Украйна, ще бъдат върнати в страната. Украинските граничари си сътрудничат с колегите си в ЕС и Молдова, така че при всички случаи бегълците ще бъдат подведени под отговорност“, каза Денченко. Директорът на Държавната гранична служба разказа за жител на Буковина, който искал да избяга в Румъния през река Тиса и се удавил.

Броят на хората, които са се опитали нелегално да напуснат Украйна от началото на войната, вече е намалял. Броят на арестуваните на ден е между 20 до 30 души.  По думите му миналата година по същото време граничарите са задържали по 60, а понякога и по 70 души на ден. Те се опитват да преминат нелегално границата на групи. Най-често това са мъже на възраст между 18 и 60 години, които имат забрана за напускане на страната.

„След 24 февруари 2022 г. на държавната граница започнахме да регистрираме известен ръст на опитите за незаконно преминаване на границата от мъже на военна възраст“, ​​каза Демченко. – „Сега броят на хората, които искат нелегално да влязат в друга държава, е намалял наполовина“.

„Това е по зеления участък на границата, извън контролно-пропускателните пунктове. Има и украинци, които преминават през контролно-пропускателни пунктове, т.е. по законни входно-изходни канали, но се опитват да използват фалшиви документи“, каза Демченко.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Европа ще арестува избягали от мобилизацията украинци и ще ги предава на Киев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!