Шефът на чешкия генщаб: Войната може да прерасне във война между Русия и НАТО... мобилизацията щеше да бъде неизбежна

Автор: БТА

Шефът на чешкия генщаб: Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО

Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО, заяви началникът на генералния щаб на чешките въоръжени сили Карел Река, предаде ДПА. Това "не е немислимо", каза Река, като предупреди също, че професионалната армия на страната му не е подготвена за такъв изход.

Той добави, че някои основни неща в чешката армия не са в ред. Трябва да се наваксат пропуски във всички области - от огневата мощ на войските до мобилността на артилерията и въпросите за логистиката и командните структури. В случай на непосредствена заплаха от война, мобилизацията щеше да бъде неизбежна, подчерта 48-годишният военен.

Заедно с него чешката министърка на отбраната Яна Чернохова обвини предходните правителства през последните 30 години, че са "проспали" въпроса за подготвеността на страната в областта на отбраната. "Нуждаем се от армия, подходяща за 21-ви век", заяви тя в реч пред командния състав.

Министърката изтъкна като нещо положително обмена на военна техника с Германия и Украйна, в рамките на който Чехия ще получи 14 танка "Леопард 2А4" и една бронирана евакуационна машина. Планира се в дългосрочен план закупуването на танкове от последно поколение. "Това може да бъде например най-новата версия на "Леопард 2А7"", каза министърката. 

Чехия е член на НАТО от 1999 г. След премахването на задължителната военна служба през 2004 г. страната разполага с професионална армия, която в момента наброява около 27 000 войници.

Чехия е една от основните поддръжници на Украйна в борбата ѝ срещу нахлуващите руски сили, като е предоставила на Киев военна помощ в размер на 200 млн. евро. от началото на войната на 24 февруари миналата година досега.

Отбранителни компании са доставили още стоки на стойност над 2 млрд. евро.

Източник: БТА

Байдън пред Радев и още 8 президенти от Източна Европа: "Вие сте на първа линия в нашата колективна отбрана"

Радев подписа: „Русия е най-значимата заплаха за НАТО“

Димитър Стоянов: Трябва нова структура и изграждане на нови способности на армията ни ):– Въвеждат военно обучение в училищата

Източник/ци: Шефът на чешкия генщаб: Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!