Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Димитър Стоянов: Трябва нова структура и изграждане на нови способности на армията ни ):– Въвеждат военно обучение в училищата


Снимка: Army Media

Байдън пред Радев и още 8 президенти от Източна Европа: "Вие сте на първа линия в нашата колективна отбрана"

Димитър Стоянов: Трябва нова структура и изграждане на нови способности на армията ни

Трябва нов подход заради средата на сигурност - преструктуриране на нашите сили, създаване на нови структури и изграждане на нови способности. Необходима не е само техника, но и инфраструктура. 

Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на брифинг, след като началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов представи анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г.

Въвеждат военно обучение в училищата

По 5 часа военно обучение ще имат учениците в 11-и и 12-и клас от следващата учебна 2023/2024 г. Това предвижда проект на наредба за обучение на български граждани за защита на отечеството.

Военното обучение ще се провежда в часа на класа. То ще започва след 1-ви декември на съответната учебна година и ще продължава до края й. Обучението на учениците ще се провежда в присъствието на класния ръководител, военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, както и от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, които са преминали специална подготовка за работа с ученици.

Програмата за учениците от 10-и клас предвижда те да усвоят основни знания и умения като оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер, оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм, а също и защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

В програмата на 11-и клас  е предвидено да се изучава историята и настоящето на въоръжените сили на България, техните мисии и задачи, както и участието им в операции и мисии извън територията на страната. Освен това те ще учат и за същността, целите и задачите на резерва, ще се запознаят с въоръжението, екипировка на военните и начина за прием на военна служба и на служба в резерва.

ИЗТОЧНИК:24 часа

Източник/ци: Димитър Стоянов: Трябва нова структура и изграждане на нови способности на армията ни

Въвеждат военно обучение в училищата - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!