Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Байдън пред Радев и още 8 президенти от Източна Европа: "Вие сте на първа линия в нашата колективна отбрана"

"Вие сте на първа линия в нашата колективна отбрана", обърна се към държавните глави на Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Латвия, Литва и Естония Байдън.

Източният фланг на НАТО е предна отбранителна линия, заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън на среща на високо равнище на държавите от Букурещката деветка във Варшава, предаде Ройтерс. „Вие сте предна линия на нашата колективна отбрана“, каза Байдън.

Байдън падна пак, този път докато се качваше на борда на Air Force One (ВИДЕО)

Преди разговорите си с лидерите от Б9 Байдън заяви, че САЩ ще защитават "буквално всеки сантиметър от НАТО". По думите му, държавите от Б9 са "фронтовата линия" на колективната отбрана на НАТО, както и "за свободата на демокрациите в Европа и по света". 

Байдън заяви, че САЩ многократно са се активизирали, за да предоставят критична помощ за сигурността на Украйна, както и критична подкрепа за "буквално милиони" бежанци.

Преди срещата във Варшава Джо Байдън заяви още, че решението на Русия да прекрати договора за намаляване на ядрените оръжия с Вашингтон е "голяма грешка", съобщава АФП. 

Букурещката деветка (Б9) включва група от държави в най-източните части на алианса НАТО и най-близо до Русия: България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, уточнява агенцията. 

Радев подписа: „Русия е най-значимата заплаха за НАТО“

Шефът на чешкия генщаб: Войната може да прерасне във война между Русия и НАТО... мобилизацията щеше да бъде неизбежна

Димитър Стоянов: Трябва нова структура и изграждане на нови способности на армията ни ):– Въвеждат военно обучение в училищата

Източник: БТА, БНР

Източник/ци: Байдън: Източният фланг на НАТО е предна отбранителна линия | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!