Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар ще се добавят в хляба и десертите у нас. Влагали сме ги в колбаси. Не бива да


Насекоми на прах като хранителна добавка

Насекоми като червей, шурец, скакалец и бръмбар вече могат да се използват в храната – замразени, сушени или на прах, след като Европейската комисия прие преди дни реглмент, разрешаващ употребата на определени насекоми в храната.

Според доц. Десислава Вангелова от катедра „Месо и месни продукти“ в УХТ – Пловдив, всяка храна без хранителна история, минава през строга процедура на ЕАБХ. „Насекомите, за които нямаме хранителна история, бяха одобрени. Това са жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар. Те могат да се влагат в тестени и бобови изделия, както и в паста. Сушените насекоми са богати на белтъци, протеин, полезни мастни киселини и микроелементи“, обясни тя.

Според нея хранителните продукти с насекоми на нашия пазар са внос. „Работим за включването им в хлябове, кексчета, паста, спагети, сосове.

Няма точно количество насекоми, които да се влагат в отделен продукт, затова се правят изследвания. Влагали сме ги в колбаси. Не бива да променят вкуса на продукта, а да добавят стойност. Съдържанието на насекоми трябва да бъде упоменато на етикета. Те се отглеждат в стерилни условия“, посочи доц. Вангелова. Според експери насекомите са лесни за отглеждане и богати на хранителни вещества.

Това, разбира се не се прави, за да се спаси човечеството от глад. За друго е.

Нов регламент на ЕС разреши използването на насекоми в храните

Както вече може би сте разбрали, от днес ЕС официално разреши да се използват насекоми в хранителните ни продукти. Стрити на прах, смлени, замразени - всякакви и във всичко

Лабораторно отглежданото месо се приближава към американските чинии

Източник/ци: Жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар ще се добавят в хляба и десертите у нас

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!