Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съоснователят на Nexo: Ще съдим България за над 1 млрд. долара

Издирваният от прокуратурата основател на Nexo Антони Тренчев даде интервю за Нова тв, в което нарече България „клета държава“ и обяви, че ще я съди за 1 милиард долара. Той не уточни в коя държава се намира в момента, тъй като я обявен за издирване.

ИЗДИРВАНЕ: Босовете на NEXO избягали от България с куфар диаманти и 200 кила злато

Валят оплаквания от британци, че били измамени от Nexo

БЕЗ СЛЕДА: Изчезна хакер №1 на пирамидата Nexo Васко Костинбродския

Най-добрите фирми на глобално ниво оценяват щетите, които ни нанесе акцията на българската прокуратура. Става въпрос за над 1 млрд. долара и ще вземем мерки да си отстоим интересите, това каза днес пред "Нова телевизия" единият от основателите на криптобанката "Нексо" Антони Тренчев. Той уточни, че щетите са особено големи, защото компанията е била пред лансиране на американската борса НАСДАК.

Депутати отцепени от Слави Трифонов с по 1 млн. в биткойни от Nexo?

"Сега това се отлага, защото трябва да изчистим щетите от тази некомпетентна акция на прокуратурата", каза още съоснователят на "Нексо". В отговор на въпрос, Тренчев посочи, че се уточнява дали иска да е срещу държавата или прокуратурата.

Главният прокурор на Ню Йорк: Поведението на Nexo беше съмнително, нашите закони са ясни

Тренчев обяви, че одит извършен в реално време от една от най-добрите одиторски компании е показал, че към момента Нексо има повече активи отколкото задължения.

След побой от баретите: Съдружникът в Nexo Калин Методиев пропява срещу босовете

Той подчерта, че извънсъдебното споразумение, подписано с 50 американски щата и комисията за ценни книжа и прокуратурата на Ню Йорк не е признаване на вина. "От САЩ сме спрели много отдавна да набираме нови клиенти, защото липса ясна регулаторна рамка", каза Тренчев. Той посочи, че няма нищо вярно в твърденията на прокуратурата, че акцията в българските офиси е поръчана от САЩ. Те елементарен софтуер не могат да прочетат, каква информация ще дадат.

Кайманите отказаха лиценз на NEXO: Рискови са за потребителите и репутацията ни като офшорна зона

Акцията срещу "Нексо" е ясен знак към IT сектора в България и хората, които даряват средства на партии като "Да, България". Тренчев не скри, че познава Христо Иванов, защото в България "сме една шепа хора и всеки познава всекиго. "Ние сме глобална компания. Не работим в България, успяваме без политически чадър. Това ги изнервя от години и най-накрая посегнаха на компания, оценена на милиарди. Просперираме въпреки ставащото в България, от родолюбие. А действията на прокуратурата поставят опасен прецедент", каза още съоснователя на "Нексо".

КРИПТО БОГАТАШИ: Имоти за €150 милиона минали през „Мис България“ (СНИМКИ)

Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект каза още съоснователят на Nexo Антони Тренчев. Той обяви още, че отдавна не живее в България. 

"Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. Ние ще отговорим по подобавящия начин на това", заяви Тренчев. Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”. 

“Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той. 

По думите му официалните обвинения - неговото и на Коста Кънчев, все още не са връчени. 

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелски служби. “Освен това, той не е клиент на Nexo”, уточни той, опровергавайки официалната теза на прокуратурата. 

Тренчев обясни, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка на издирвани лица. “Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев. Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР.  “Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев.

В края на разговора той обобщи, че става дума за едно "невероятно театрално представление", но в крайна сметка злото ще рухне.

За твърденията на българската прокуратура

Това, което българската прокуратура е обяснила като “международно партньорство” се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев “Това е абсолютно нелепо обвинение”, категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура са политически. “Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третия мандат”, смята той. 

Главният прокурор на Ню Йорк съди NEXO за незаконна дейност и измама на инвеститори

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България”, направени от негови служители, “но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции”, каза още той. 

Тренчев отхвърли думите на експремиера Бойко Борисов, че “това е начин да се заобиколят правилата”.  “Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за който знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България”, каза още той.

За политическия елит

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ - Христо Иванов. “Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

Любомир Каримански пред "Гласове": За Асен Василев бе приоритет да се осигури достъп на финансови фирми като Nexo до платежната ни система

Той е категоричен - двамата не са разговаряли за дарения. “Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”. 

За стойността на транзакциите

“За съжаление прокуратурата няма представа за какво говори”, заяви Тренчев. Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни - стойността е над 100 млрд. “Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден”, обясни той и допълни “просперираме въпреки всичко случващо се в България” 

Той каза още, че “въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие , патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата - освен кюлчета, пачки и мародерство”. 

Източници: NOVA, dnevnik.bg

Източник/ци: Антони Тренчев от "Нексо": Ще съдим България за над 1 млрд. долара | Glasove.com

Oснователят на Nexo нарече България „клета държава“, която ще съди за $1 млрд.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!