Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След побой от баретите: Съдружникът в Nexo Калин Методиев пропява срещу босовете

Съоснователят на Nexo и финансов директор на компанията Калин Методиев вероятно ще се сдобие със статут на защитен свидетел срещу доскорошните си партньори в дружеството за търговия с криптовалута Коста Кънчев и Антони Тренчев, научи „Уикенд“ от криминалист, ангажиран в разследването.

Калин Методиев беше единственият задържан управляващ съдружник в Nexo при полицейската операция в София, проведена на 7 януари. Неофициално се твърди, че акцията е била разпоредена по спешност от агентът на ФБР Уилсън, който ръководи задкулисно цялата разследваща операция срещу криптопирамидата.

Калин Методиев е задържан в мезонета си в София на 7 януари рано сутринта, само часове, след като пристига в България от САЩ.

Методиев е американски гражданин и притежава апартамент на последния етаж в небостъргач в Ню Йорк, оценяван на около $25 милиона.

Според източник на „Уикенд“ от МВР, при задържането на Калин Методиев маскираните антимафиоти прилагат сила и влизат от покрива през прозореца на жилището му, тъй като босът на Nexo отказва да отключи блиндираната входна врата. След като е задържан, Методиев не е отведен веднага в следствения арест на „Г.М. Димитров“, а в тайно помещение, където с него са беседвали агенти на израелските служби МОСАД.

Неофициално се смята, че именно Методиев е движил криптосделки с издирвани заради тероризъм лица от „Хамас“, като това вероятно се е случило не заради съпричастност към терористични организации от страна на босовете на Nexo, а от недостатъчна информираност. Калин Методиев все още е в ареста, а от съда определиха финансова гаранция от 1 млн. лв. за свободата му, която се обжалва от криптопирамидата.

Според запознати, Методиев ще бъде един от защитените свидетели по аферата Nexo, като му е обещано в замяна на пълна информация да бъде оневинен и да не лежи в затвора. Твърди се, че финансовия директор не е знаел, че съдружниците му Коста Кънчев и Антони Тренчев са теглили масово пари от криптопортфейлите на дружествата от пирамидата Nexo през последните 3-4 месеца и успял да се настрои срещу ортаците си.

Друг свидетел по аферата Nexo е Георги Шулев, синът на вицепремиера на България (2001-2005 г.) Лидия Шулева, който през 2019 г. е отстранен като съдружник в дружеството и който води съдебно дело срещу Коста Кънчев и Антони Тренчев в Лондон. Неофициално се твърди, че

Георги Шулев е получил заплаха за живота си, отправена му от устно от Антони Тренчев преди година. Той е подал жалба в полицията и прокуратурата.

Що се отнася до арестуваният съдружник в Nexo Калин Методиев, любопитна и важна подробност е, че негов баща е изтъкнатия декан от Медицинския университет във Варна д-р Красимир Методиев, който е и почетен консул на Израел в морската столица.

Твърди се, че уважаваният по цял свят и носител на множество международни лекарски награди д-р Методиев е бил допуснат до сина си лед неговото задържане, за да го увещава да приеме ролята на защитен свидетел в процеса.

Източник/ци: След побой от баретите: Съдружникът в Nexo Калин Методиев пропява срещу босовете - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!