Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Депутати отцепени от Слави Трифонов с по 1 млн. в биткойни от Nexo?

Босовете на Nexo са финансирали операцията на „Продължаваме промяната“ по отцепването на депутати от парламентарната група на Слави Трифонов „Има такъв народ“ миналото лято, научи „Уикенд“ от запознати с разследването срещу дружеството за търговия с криптовалута.

Твърди се, че след като Слави Трифонов изненадващо обяви през юни 2022 г., че се изтегля от управляващата коалиция и че депутатите му повече няма да подкрепят „Продължаваме промяната“ в 47-ото Народно събрание, Настимир Ананиев е организирал спешна среща между тогавашния вицепремиер Асен Василев и двама от управляващите съдружници в Nexo, сред които и Антони Тренчев.

Настимир Ананиев, който се оказа и съдружник във вече закрита фирма с някогашния си съпартиец от „Реформаторския блок“ Тренчев, е сочен от мнозина като лицето за политически поръчки на Nexo през последните 2 години. Доскоро партията „Волт“ на Настимир Ананиев беше мандатоносител на „Продължаваме промяната“ и прибираше парите от субсидията на партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Официална връзка между Nexo и „Продължаваме промяната“ може да бъде открита и чрез депутата Александър Ракшиев. Допреди да влезе в парламента като народен представител от „Продължаваме промяната“, Ракшиев е работил в Nexo, при това в отдела за клиенти на дружеството от Великобритания.

БЕЗ СЛЕДА: Изчезна хакер №1 на пирамидата Nexo Васко Костинбродския

Едно от разследванията срещу Nexo се води в Англия заради множество сигнали на ужилени клиенти. Засега няма данни дали Александър Ракшиев е извършвал измами в лично качество като служител на дружеството.

Съоснователят на Nexo: Ще съдим България за над 1 млрд. долара

Твърди се, че миналото лято Александър Ракшиев и Настимир Ананиев са били натоварени със специфичната задача да финансират отцепването на депутати от Слави Трифонов. Не е известно кой точно е направил контакта с тогавашния спортен министър Радостин Василев, предводител на групата отцепници, но се смята, че Руди Гела е бил вербуван за операцията лично от тогавашния вицепремиер Асен Василев.

Неофициално се твърди, че всеки един от седемте отцепници от „Има такъв народ“ – Виктория Василева, Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Ивайло Христов, Деян Петков и Георги Георгиев, е получил по 1 милион лева, но не в брой, а в криптовалута.

Хонорарът на Радостин Василев е неизвестен, но вървят слухове, че той е получил тройно повече като лидер на групата.

Първоначално от „Има такъв народ“ е трябвало да бъдат отцепени 12 депутати, колкото трябваха на „Продължаваме промяната“, за да се спаси от иницирането на вот на недоверие. Според една от версиите за случилото се миналото лято, в последния момент четирима от вербуваните предатели на Слави Трифонов се отказали.

Твърди се, че кандидат-отцепниците се разколебали не от гузна съвест, а тъй като научили, че ще получат криптовалута, а не пари в брой. Плащанията в криптовалута са почти невъзможни за проследяване заради сложния механизъм, по който функционира бизнеса.

„Благодарение на „финансовия консерватизъм“ на част от депутатите на Слави Трифонов, правителството на „Продължаваме промяната“ падна – ако бяха давали подкупи в брой, Киро и Асен можеше още да управляват“, коментират в кулоарите на парламента.

За първи път версията, че депутати от „Има такъв народ“ са били отцепени чрез подкупи в криптовалута, беше лансирана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов миналата есен. Тогава обаче Борисов се съобщи повече подробности. Иначе Слави Трифонов отдавна твърди, че част от депутатите му са били подкупени, за да разбият парламентарната група на „Има такъв народ“.

Интересен детайл е, че Дългия беше един от първите след пламналата афера Nexo, които в прав текст обвиниха Асен Василев във връзки с криптопирамидата. Часове след международната полицейска акция срещу Nexo, Слави разкри във фейсук профила си, че Асен Василев всеки ден е посещавал офиса на компанията в София. Василев отрече.

Пълния текст четете на страниците на в. „Уикенд“

Източник/ци: Депутати отцепени от Слави Трифонов с по 1 млн. в биткойни от Nexo? - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!