Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ достигнаха тавана на дълга си, въвеждат извънредни мерки

След като Конгресът на САЩ не успя да приеме законодателство, повишаващо тавана на дълга, секретарят по финансите Джанет Йелън съобщи, че департаментът е започнал да прилага т.нар. извънредни мерки, за да продължи да плаща сметките на федералното правителство.

Часовникът за фалит на правителството на САЩ започна да тече в четвъртък, тъй като американските законодатели не успяха да увеличат тавана на дълга от 31,4 трилиона долара, за да позволят повече държавни разходи.

Нейното писмо, адресирано до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, обяснява, че тя незабавно спира повторното инвестиране на средства от няколко фонда за пенсионни обезщетения и обезщетения за инвалидност за бивши федерални служители, включително в пощенската служба на САЩ и общата държавна служба.

Департаментът по финанси има право да приложи редица други мерки, за да използва съществуващите средства за посрещане на финансовите задължения на правителството на САЩ, което на практика се равнява на спиране на разходите по програми за приоритизиране на плащанията по дълга.

Йелън прогнозира, че извънредните мерки могат да осигурят плащания по дълга най-късно до началото на юни, когато федералното правителство на САЩ ще изпадне в неизпълнение на задълженията си, което ще предизвика икономическа катастрофа.

„Както заявих в писмото си от 13 януари, периодът, през който могат да продължат извънредните мерки, е обект на значителна несигурност“, написа Йелън. – „Призовавам Конгреса да действа незабавно, за да защити пълната вяра и доверието на Съединените щати.“

Конгресът създаде тавана на дълга по време на Първата световна война, за да опрости приемането на законопроекти за големи разходи за финансиране на военните действия. През последните години обаче таванът на дълга се превърна в политическо бойно поле, тъй като консерваторите се опитват да използват заплахата от фалит, за да принудят либералните си колеги да приемат драматични бюджетни съкращения, особено за социални програми.

Правителството обмисля въвеждане на задължителна военна подготовка

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: САЩ достигнаха тавана на дълга си, въвеждат извънредни мерки - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!