Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЗАЩО? ГЕРБ брани врътка за 2 млн. лева в Сливен

Областният управител на Сливен Минчо Афузов и общината на града влязоха в съдебен спор заради продажба на имот за 1 999 220 лв. Става дума за застроен терен от старите военни поделения с площ 14 945 кв.м, който следва да бъде продаден чрез търг, за да бъде построен хипермаркет.

Решението за това е взето от местния парламент по предложение на кмета Стефан Радев на 13 октомври в условията на форсмажор, т.е. при неотложни обстоятелства. „Не е логично и обосновано решения, които се считат за „стратегически“ за Община Сливен и местната общност, да се внасят за гласуване в местния парламент по реда на форсмажорните обстоятелства.

Те би трябвало да преминат през обсъждане в комисиите на Общинския съвет и дискутирани с всички заинтересовани страни, а не да се внасят и предлагат за гласуване в последния момент, без общинските съветници да имат възможност детайлно да се запознаят с предлаганото“, обяснява областната управа на Сливен жалбата си срещу търга.

В заповедта на Афузов за обжалване на общинското решение пише още, че „посочените от кмета на Сливен съображения „с оглед предназначението на имота“ и „защита на интереса на общината“ не са достатъчно обосновани, за да бъдат реални мотиви за отмяна на взето решение и приемане на друго, с което имотът да се продаде чрез публично оповестен конкурс“.

В условията на търга пише, че спечелилият участник трябва да изгради строителен хипермаркет със застроена площ не по-малко от 3200 кв.м и необходимият брой паркоместа. Това трябва да се случи в 30-месечен срок от датата на сключване на договора за продажба на имота. Според председателя на общинския съвет в Сливен Димитър Митев от шайката ГЕРБ това решение е стратегическо за града

„Като юрист ме шокира, че той се опитва по някакъв начин да се меси в това дали едно решение на общинския съвет е целесъобразно. Това е само и единствено в правомощията на общинския съвет и то не подлежи на съдебен контрол, нито на контрол от областния управител. Той щеше да бъде прав, ако ние бяхме казали:

Да, отменяме явния търг и даваме тези 15 дка за хипермаркет на фирмата „х“. Тогава щеше да има нарушение на закона. Но ние казваме следното: Отменяме явния търг и обявяваме конкурс за същата цена, но поставяме и условия – за толкова време ще се строи и при такива условия“, заяви Митев по повод съдебния спор с областната управа в Сливен.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Източник/ци: ЗАЩО? ГЕРБ брани врътка за 2 млн. лева в Сливен - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!