Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Британия - страната, превърнала се в международно посмешище

Статистическите данни за декември на международната компания Statista Research Department , показва , че сега вече 56% от жителите на Обединеното кралство смятат за грешка напускането на ЕС. И само 34 процента го определят като правилно решение. Припомняме, че в деня на гласуването през 2016 г. антиевропейците в Обединеното кралство спечелиха малко повече от половината от гласовете - 51,9%. Мобилизираха се и се надяваха от януари 2020 г. да се отърват от „оковите на недемократичния ЕС“. Какво от това?

Нелегалните, които бяха смятани за най-болезнения проблем в Лондон, преди две години изведоха по улиците на Дувър, който се превърна в основната врата за мигранти, пресичащи пролива от Франция, тълпи от хора със знамена и транспаранти „Да премахнем боклука от улиците си! ”, „Ще си върнем държавата за себе си!” , „Арест! Депортиране!”...

Може би Брекзит спря нелегалната миграция? Не. Случи се обратното. От януари до ноември миналата година над 40 000 души са прекосили Ламанша с малки лодки. Година по-рано такива нелегални имигранти са били 28 526, а през 2020 г. са общо 8404.

През януари 2021 г. влезе в сила Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство (TCA) и Обединеното кралство окончателно престана да бъде член на единния пазар и митническия съюз.

Оттогава стойността на британските стоки, изнесени за ЕС, е спаднала с около 5,3 милиарда британски лири. Вносът от ЕС е намалял със 7,2 млрд. Финансовите загуби на Лондон от Brexit достигнаха £33 милиарда само до юли 2022 г. Поговорката „Срещу каквото се борихме, на това се натресохме“ вече придоби специално значение за британците: те все повече се питат дали изобщо е било необходимо да напускат Европейския съюз.

След Брекзит икономическото развитие на Обединеното кралство в сравнение с други страни от Г-7 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че страната изостава икономически. Икономиката на Обединеното кралство е зле и това вече не може да се скрие: основната причина за това беше именно Брекзит. И неразбориите на британския връх е едно от потвържденията за това. Главният брекзист (и кавгаджия) Борис Джонсън беше министър-председател на торите и осигури трудно излизане от ЕС. Неговата наследничка, Лиз Тръс, повърхностно рееща се в облаците над икономиката, географията и други науки, беше напълно обречена на провал. Да, и сегашният министър-председател Риши Сунак едва ли ще избегне острата критика за това, за което е бил и не е бил виновен.

Неговото правителство вече вдигна крак над заложената „мина“, като започна да се пита как може да сближи Обединеното кралство и ЕС по швейцарския модел. За разлика от Обединеното кралство, Швейцария, която не е член на ЕС, има пряк достъп до вътрешния пазар на ЕС, плаща такси на ЕС, спазва неговите правила и позволява свободното движение на стоки, услуги и хора. Лондон обаче иска да има достъп до единния пазар на ЕС, но не иска свободно движение на хора, въпреки сериозния недостиг на работна ръка.

Сега ще отнеме цяло десетилетие, за да се премахнат възможно най-много търговски бариери с ЕС, без Обединеното кралство да се присъедини отново към единния пазар, опасява се Downing Street 10. За да омилостиви Брюксел, Сунак вече отложи постъпването на Британия в Транс-Тихоокеанската зона за свободна търговия (TTP).

Това означава, че по същество Брюксел влияе върху търговската политика на Великобритания, въпреки факта, че Обединеното кралство не е част от ЕС. Освен това в Лондон спряха всякакви разговори за търговско споразумение със САЩ, за да не се усложняват отношенията с Брюксел.

Движението назад на Великобритания прилича повече на конвулсии, става политически експлозивно. На неотдавнашна конференция на влиятелната Конфедерация на британската индустрия (CBI), министър-председателят даде да се разбере, че Обединеното кралство няма да следва правилата на ЕС. Така че сбогом швейцарски модел. Особено след като Сунак отхвърли идеята на CBI да позволи повече имиграция от ЕС, за да компенсира недостига на работна ръка: министър-председателят е много зависим от подкрепата на хардлайнерите за Брекзит в собствената си партия.

А лидерът на торите Джейкъб Рийс-Мог все повече подчертава, че обществеността е гласувала за Брекзит като по този начин е искала да сложи край на свободното движение на хора. И без повече дискусии. Британският милиардер и донор на Консервативната партия лорд Крудас го повтаря, заявявайки, че има достатъчно пари и влияние, за да осуети план за преминаване към отношения с ЕС в швейцарски стил.

Междувременно спадът на производителността на труда в страната възлиза на 4%, спадът на търговията - 15%, поскъпването на храните - 6%, спадът на заплатите и инфлацията са най-високите в Г-7. Нараства мнението , че „държава, която обича да се смята за модел на здрав разум и добродушна стабилност, се превърна в международен присмех: трима министър-председатели в едни и същи месеци, четирима канцлера на хазната /министри на финансите/ и въртележка от министри в оставка ...” .

Сега десницата открито обвинява Риши Сунак и министъра на финансите Джеръми Хънт, че „поемат управлението в интерес на ЕС“ и „убиват до смърт мечтата за дивидент от Brexit “ , която той трябваше да даде отново на британците: „държава с ниски данъци и високи заплати, където икономиката расте . “

Според последната прогноза на Службата за бюджетна отговорност (OBR) на правителството на Обединеното кралство стандартът на живот на Великобритания ще спадне с цели 7,1% през следващите две години. Това ще отмени ръста на доходите през последните 8 години, който не може да бъде оправдан нито с „пандемията“, нито с войната в Украйна. Още по-лошо, данните на Европейската комисия показват, че никоя европейска страна няма да бъде толкова зле през следващата година, колкото Обединеното кралство.

Превод: ЕС

Британците намаляват неосновните си разходи: Проучване

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

 

Източник/ци: Британия - страната, превърнала се в международно посмешище - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!