НАГЛОСТ без граници: Любимците на ГЕРБ пак лапат – „Трейс“ прибира 75 млн. от европарите за възстановяване

Няколко съвсем неслучайни фирми вече са сред първите заявили десетки милиони лева плащания по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Любимите строители на ГЕРБ „Джи Пи Груп” и „Трейс Груп Холд” ще получат съответно 48,2 млн. лв. и 75 млн. лв. европейски средства като изпълнители по проект на общинското „Метрополитен” ЕАД за изграждане на участък от линия 3 на метрото в София.

„Сиела Норма“ на Иван Тодоров, която съди ЦИК за машините за гласуване, ще получи 443 хил. лв. за „осигуряване на адекватна информационна и административна среда” за изпълнение на ПВУ по проект на Министерски съвет.

„Сиела Норма“ АД участва в проекта на Министерски съвет чрез ДЗЗД „Обединение Да-Си”, в което участва заедно с „ДАВИД Холдинг” АД. Пълната договорена сума 1 519 200 лв. за двете фирми вече е заявена за плащане.

„Джи Пи Груп” АД нашумя през 2018 г. в скандала #ДжиПиГейт – разкрития за мащабни злоупотреби с европейски и бюджетни средства от консултантски и строителни фирми, свързани с Валентин Златев.

„Трейс Груп Холд” АД на Николай Михайлов беше също разследвана от прокуратурата заради катастрофата край Своге при която на 25.08.2018 г. загинаха 20 души. Фирмата като участник в ДЗЗД „Трейс Своге” извършва ремонта на злополучния път.

Тогава гражданско движение БОЕЦ внесе сигнал срещу Бойко Борисов в прокуратурата, а впоследствие разкри, че жената на Иван Гешев е била адвокат на един от разпитваните шефове на „Трейс”. Към днешна дата делото все още не може да тръгне в съда. Обвиненията срещу длъжностни лица са върнати от съда и прокуратурата е прекратила досъдебното производство срещу тях. С обвинение останаха шофьора на автобуса и още няколко лица.

Ремонти на ремонта

„Джи Пи Груп” АД е замесена в множество скандални ремонти в София, които трябваше да бъдат ремонтирани наново. Най-скандалният от тях е ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, заради който обвинение получи и бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев – оправдан от ВКС през май 2022 г.

Случаите на „ремонти на ремонта” и „ремонти на ремонта на ремонта” предизвикаха столичани да създадат популярните вече хаштагове #РемонтНаРемонта, #Hubavo и #HubavoE.

„Трейс Груп Холд” АД пък нашумя със скандалния ремонт на жълтите павета пред Народното събрание. Столична община наложи 100 000 лева глоба на фирмата заради увредени жълти павета.

Любимите строители на ГЕРБ в София

Договорът за финансиране на общинското предприятие „Метрополитен” ЕАД с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост е подписан на 27.07.2022 г. Това показва информацията в ИСУН за проект BG-RRP-8.006-0001-C01 за изграждане на нов участък от линия 3 на метрото в София. Общата стойност на проекта е 217,5 милиона лв. при 100% финансиране от ЕС по приоритетна ос „Транспортна свързаност”.

Дългогодишен шеф на „Метрополитен” ЕАД е Стоян Братоев, който е бил управител на „Химмаш“, фирма на Йордан Христов. Последният придоби известност като нов /временен/ съпруг на Борислава Йовчева – Мис Бикини с Къщата в Барселона.

„Джи Пи Груп” и „Трейс Груп Холд” ще получат съответно 48,2 млн. лв. и 75 млн. лв. европейски средства като изпълнители. Над 52 милиона лв. от тези средства вече са заявени за плащане (колона Отчетена стойност**). Подробна информация за всички изпълнители и заявените от тях суми може да разгледате тук.

Обществената поръчка № 00423-2019-0030 за изграждане на новия участък от линия 3 на метрото е била обявена още на 18.12.2019. Договорите с „Трейс Груп Холд” АД на стойност 75 081 394.50 лв. и с „Джи Пи Груп” АД на стойност 48 180 061.30 лв. са сключени на 21.10.2021 г.

Първоначално финансирането на проекта е било предвидено по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Възложените вече договори сега се отчитат и предявяват за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Следващите плащания по ПВУ са под риск

На 16.12.2022 г. България получи първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 2,7 млрд. лв.

Вторият етап от ПВУ обаче остана с 57 неизпълнени цели. Крайният срок за изпълнението им изтече на 31.12.2022 г. и второто, а и следващи плащания по плана вече няма как да бъдат получени навреме. Една от неизпълнените цели е промяната на антикорупционното законодателство и реформата в КПКОНПИ.

BIRD ще следим изпълнението на ПВУ и ще интегрира данните от системата ИСУН в своя публичен скенер – информационна система, която обединява информация за обществени средства насочени към фирмите.

Засега е налична временна търсачка за бенефициерите по Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран с европейски средства. Тя включва 953 фирми кандидати предложени за финансиране с общо над 255 млн. лв. по процедура BG-RRP-3.004 „Технологична модернизация“ по приоритетна ос „Интелигентна индустрия“, по която са предвидени общо над 1,5 милиарда (1 566 054 000) лв.

Сред първите одобрени проекти се откриват фирми, свързани със Задкулисието около Бойко Борисов и Ахмед Доган.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Източник/ци: НАГЛОСТ без граници: Любимците на ГЕРБ пак лапат – „Трейс“ прибира 75 млн. от европарите за възстановяване - Narod.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!