Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо България е най-бедната?... Докато това не се промени българинът и да опъва по 20 часа на ден няма да отлепи от дъното

Daniel Bojilov

Защо България е най-бедната страна в ЕС и с най-ниската покупателна способност на хората? И кой е виновен за това?

Извън мантрите, обясненията за лошия главен прокурор и т.н. икономическата логика показва друго.

Главните фактори на ръста на една икономика са големина на трудовия пазар и висока производителност. Тук следва да се отбележи, че мантрата, че българинът е мързелив, не работи достатъчно и качествено, затова производителността в България е ниска просто не е вярна. Производителността на труда не се определя от времето в което работиш. Човек, който опъва по 12 часа на ден може да е в пъти по-непроизводителен от такъв, който работи един ден в седмицата по няколко часа. Отделно по отношение на качеството един български зидаро-мазач например работи по един и същи начин и с едно и също качество, но в България ще получи 3-4 пъти по-малко, отколкото ако го прави в Германия.

Та къде е причината? Това е така, защото една рецепционистка или сервитьорка може да бачка по 20 часа на ден, като за един месец приноса и в БВП ще е мизерен на фона на един германец, който за този един месец примерно ще произведе един мерцедес който струва да кажем 100 хил. евро.

Така че причината не е, че българинът е мързелив, работи малко или некачествено. За да се избегне този проблем и производителността да се увеличи следва да се осигурят инвестиции, но не навсякъде и в неефективни производства и услуги, особено такива, които са нетъргуеми или с ниска добавена стойност.

На практика обаче държавната политика и то не от сега, а в рамките на целия преход е точно обратната. 33 г. се обяснява, че най-голямото конкурентно предимство на България е евтината работна ръка. И при тази реклама към България се насочват инвеститори, които разчитат точно на това. Респ. инвестициите се правят в сектори с ниска добавена стойност и висока нужда от работна ръка и по този начин се продуцира мизерия.

От друга страна държавата стимулира инвестиции в нетъргуеми активи като изсипва милиарди към строителни компании, към изграждане на пътища, игрища и т.н., но не инвестира в привличане на инвеститори в областта на високите технологии. Почти не инвестира и в образование. Т.е. цялостно провежданата политика за целия преход е сбъркана. И докато това не се промени българинът и да опъва по 20 часа на ден няма да отлепи от дъното.

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!