Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ и Русия си размениха ценности – руски за евроатлантически – Бут за Грайнър

Американският Конгрес прие нов закон, защитаващ еднополовите бракове

Процедурата по размяната на руснака Виктор Бут за американската гражданка Бритни Грайнър приключи успешно в четвъртък на летището в Абу Даби. Това съобщиха за ТАСС от руското външно министерство. Междувременно американският президент Джо Байдън написа в "Туитър", че Бритни Грайнър е в безопасност и пътува към САЩ. Байдън публикува две снимки. На едната той говори по телефона с баскетболистката, а на другата е прегърнал нейната съпруга Шерел Грайнър, съобщи БТА. Преди да бъдат пуснати, двамата са били помилвани, съответно от руските и от американските съдебни власти.

Американският Конгрес прие нов закон, защитаващ еднополовите бракове

Конгресът на САЩ одобри окончателно закон, осигуряващ федерална защита на еднополовите бракове, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Мярката ще влезе в сила, след като бъде подписана от президента Джо Байдън. Това е формалност, тъй като Байдън се ангажира да направи това незабавно, отбелязва АФП.

Законът бе прокаран от Демократическата партия на президента поради опасения, че Върховният съд, доминиран от консерваторите, ще ограничи правата на хомосексуалните.

„На 8 декември 2022 г. на летището в Абу Даби успешно приключи процедурата по размяната на руския гражданин Виктор Бут за американската гражданка Бритни Грайнър, които излежаваха присъди съответно в изправителни институции на Съединените американски щати и Руската федерация", съобщи руското дипломатическо ведомство. „Руската федерация отдавна преговаря със САЩ за освобождаването на Виктор Бут. Вашингтон категорично отказа да води диалог за включването на руснака в схемата за размяна. Въпреки това Руската федерация продължи активно да работи за спасяването наш сънародник“, съобщават още от руското външно министерство.

32-годишната Бритни Грайнър, смятана за една от най-добрите баскетболистки в света, бе задържана през февруари на московското летище Шереметиево, след като в багажа ѝ бу открито масло от канабис. Тя бе осъдена през август на девет години затвор по обвинения в наркотрафик, припомня АФП.

55-годишният Виктор Бут бе задържан през 2008 г. по искане на американските власти и екстрадиран в Съединените щати, където през 2011 г. бе осъден на 25 години затвор по обвинения в нелегален трафик на оръжия за престъпни режими и бунтовници в няколко държави, посочва ДПА. АФП отбелязва, че руснакът е прототипът на героя на Никълъс Кейдж във филма "Цар на войната" от 2005 г. - циничен оръжеен търговец.

Това е втората размяна на затворници между САЩ и Русия през последните осем месеца, отбелязва АП. Тя бе осъществена в момент на високо геополитическо напрежение между двете страни на фона на войната в Украйна.

Освобождаването на баскетболната звезда Бритни Грайнър, двукратна златна олимпийска медалистка с националния отбор на Съединените щати, бе сред основните приоритети на президента Джо Байдън. То бе постигнато, но на висока цена. Освен това бившият морски пехотинец Пол Уилан остава в руски затвор вече близо четири години, отбелязва АП.

Решението на администрацията на Байдън да се съгласи да пусне руснака Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, бе взето в обстановка на засилващ се натиск да бъде върната у дома Бритни Грайнър - най-известният гражданин на САЩ, държан в чуждестранен затвор. 

За подобна размяна се говореше от месеци. Въпреки това форматът "един срещу един" е изненадващ, предвид факта, че представители на американските власти бяха изразили решимост да върнат Грайнър и Уилан заедно у дома.

Адвокатът на бившия морски пехотинец потвърди днес, че клиентът му е в руския затвор. Преговорите за освобождаването на Пол Уилан продължават, добави той, цитиран от Ройтерс.

Джо Байдън даде да се разбере, че не се е отказал от опитите си да издейства освобождаването на Уилан, който излежава в Русия присъда от 16 години затвор по обвинения в шпионаж.

"За жалост и по напълно нелегитимни причини Русия третира случая на Пол по различен начин от този на Бритни. И въпреки че все още не сме успели да издействаме освобождаването на Пол, ние не се отказваме. Никога няма да се откажем", каза Байдън, цитиран от Ройтерс.

Американският президент изтъкна, че присъдата на бившия военен е напълно изфабрикувана, предаде АФП.

Семейството на Пол Уилан приветства освобождаването на Бритни Грайнър. В същото време то добави в изявление, че ще посрещне четвърта поредна Коледа без самия Уилан.

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

Източник: ТАСС, БТА

Източник/ци: САЩ и Русия размениха Виктор Бут за баскетболистката Бритни Грайнър | Glasove.com

Американският Конгрес прие нов закон, защитаващ еднополовите бракове

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!