Голямото крадене! Започва строежът на АМ „Струма” през Кресненското дефиле – идат 1,6 милиарда

За седми пореден път представителите на 47-те страни, подписали Бернската конвенция, отхвърлиха исканията на българските еколози за спиране изграждането на АМ “Струма” през Кресненското дефиле.

Решението да не се отваря досие по казуса бе взето на 1 декември на заседанието на Конвенцията в Страсбург. Това означава, че работата по реализацията на проекта може да продължи.

Въпреки натиска и лобиране на зелените за спиране на проекта, особено на Борислав Сандов и неговия екип по време на управлението му на МОСВ, това не се случи.

В последните дни на управлението си Сандов прекрати ОВОС-а за избрания вариант на трасето през Кресненското дефиле и прекрати работния му устройствен план. Месеци по-късно два различни състава на Върховния административен съд отмениха решенията му въз основа на жалба от страна на пътната агенция.

Сега регионалното министерство и пътната агенция трябва до март 2023 г. да стартират проекта, тъй като тогава изтича действащата към момента Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

Ако ведомствата не успеят да задействат проекта, може да се наложи страната ни да връща средствата не само за незавършената до момента отсечка от магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, но и всички дадени ни пари от Европа за аутобана. Или общо над 1,6 млрд. лв.

През осемте месеца, в които Министерство на околната среда и водите беше в ръцете на еколозите, начело със Сандов, са отправяни многократни и настоятелни искания към Бернската конвенция да спре АМ “Струма”, твърди сайтът “Еко Новини”.

Представителите на държавата, участвали на Бернската конвенция, са защитили успешно обществения интерес. Техните мотиви и доводи, че всички екологични процедури са изпълнени, съобразно българското и европейско законодателство, и че проекта трябва да продължи, са приети и одобрени от Конвенцията.

Другото решение за България, което е взето на Бернската конвенция, е че след 18 години е затворено досието за случая Калиакра. Като днешното решение означава, че мерките, взети от държавата, гарантират опазването на червеногушата гъска и други застрашени видове в района.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Източник/ци: Голямото крадене! Започва строежът на АМ „Струма” през Кресненското дефиле – идат 1,6 милиарда - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!