Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кристин Лагард: Инфлацията в еврозоната не е достигнала своя връх и може да се окаже по-висока от очакваната

Инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя връх и съществува риск тя да се окаже дори по-висока от нивото, което в момента се очаква, заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

"Не наблюдаваме нито факти, нито посока, които биха ме накарали да повярвам, че сме достигнали пика на инфлацията и че тя ще намалее в кратки срокове", заяви Лагард пред Европейския парламент.

"Винаги, когато попитам моите висококвалифицирани икономисти в Европейската централна банка… за риска, пред който сме изправени, отговорът, който моментално получавам, е че този риск е повишен, без да бъде дефинирано какво означава повишен", каза още президентът на ЕЦБ.

Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни увеличения на основните лихвени проценти, предупреди по-рано този месец Лагард, очертавайки усилията на институцията да овладее инфлацията, която през октомври достигна до 10,6 процента на годишна основа. Това е най-високото й равнище от началото на нейното отчитане през 1997 г.

Западни потребители изумени от евтинията и изобилието в руските супермаркети след 9 месеца санкции – ВИДЕО

Повишаването на цените е стимулирано от поскъпването на природния газ поради ограничаването на руския износ на синьо гориво от началото на войната в Украйна, както и от нарушените вериги на доставки на части и суровини на фона на възстановяващото се търсене след премахването на много от ограниченията по време на пандемията от КОВИД-19.

След като изчака продължително време, без да повишава основните лихвени проценти, ЕЦБ започна да ги вдига ударно през юли в опит да се справи с бързо растящата инфлация. Анализатори очакват централната банка отново да вдигне лихвите на заседанието си на 15 декември. 

Източник: БТА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Източник/ци: Кристин Лагард: Инфлацията в еврозоната не е достигнала своя връх и може да се окаже по-висока от очакваната | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!